Περού: Ακόμη ένας πρωθυπουργός παραιτείται
Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού του.
Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, καθώς η σύγκρουση ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, που δεν σταματά να κλιμακώνεται αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρώην δάσκαλος και συνδικαλιστής που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς πέρυσι, καλά κρατεί.
Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός Ανίμπαλ Τόρες, στενός σύμμαχος του προέδρου Καστίγιο, είχε καλέσει —ή μάλλον προκαλέσει— το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να οργανώσει ψηφοφορία για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως το κοινοβούλιο αρνήθηκε να διεξαγάγει τέτοια ψηφοφορία ως χθες, επιχειρηματολογώντας πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται δεν εκπληρώθηκαν.
«Αφού αποδέχθηκα την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο ευχαριστώ για το έργο που επιτέλεσε για τη χώρα, θα ανασχηματίσω την κυβέρνηση», είπε ο κ. Καστίγιο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.
Η πρόκληση που απηύθυνε ο κ. Τόρες στο Κογκρέσο είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση. Τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν κινήσει διαδικασίες παύσης του προέδρου Καστίγιο ήδη δυο φορές, χωρίς να καταφέρουν να τον ρίξουν. Έχουν πάντως επιτύχει την απομάκρυνση πολλών μελών της κυβέρνησής του.
«Καλώ το Κογκρέσο να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του λαού, τη δημοκρατία και τη θεσμική ισορροπία», είπε ο κ. Καστίγιο.
Η θητεία του έχει σημαδευτεί από ατελείωτες αλλαγές σε κυβερνητικές θέσεις-κλειδιά. Καλείται τώρα να ονομάσει τον πέμπτο του πρωθυπουργό αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2021.
Τα τελευταία χρόνια, κάθε ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Περού είναι αμφιλεγόμενη, αφού χρειάζεται πάγια να εξευρεθούν συμβιβασμοί.
Αν το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, οργάνωνε και περνούσε ψήφο δυσπιστίας, ο κ. Τόρες και όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα υποχρεώνονταν να παραιτηθούν.
Αλλά η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης και, αν δεν την εξασφάλιζε, ο πρόεδρος θα μπορούσε να κλείσει το Κογκρέσο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τόρες είπε πως θα εκλάμβανε την μη διεξαγωγή ψηφοφορίας ως ψήφο δυσπιστίας. Όμως χθες, ο πρόεδρος απέφυγε να υιοθετήσει αυτή τη θέση, παρότι τουλάχιστον ένας σύμμαχός του, ο πρώην υπουργός Εμπορίου Ρομπέρτο Σάντσες, έκανε ακριβώς αυτή την ερμηνεία.
Το 2019, ο τότε πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα είχε κλείσει το Κογκρέσο και προκήρυξε νέες εκλογές, έπειτα από δύο ψήφους δυσπιστίας. Κατόπιν, το κοινοβούλιο πέρασε νέα νομοθεσία, που περιόρισε τις καταστάσεις που μπορεί να ζητείται η χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτή τίθεται πλέον υπό δοκιμασία για πρώτη φορά.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία αποτελούν σταθερά στο Περού, χώρα που γνώρισε πέντε προέδρους από το 2016, τους τρεις μέσα σε πέντε ημέρες.
Ο κ. Καστίγιο αντιμετωπίζει εξάλλου έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ο ίδιος βλέπει απόπειρα των εισαγγελικών αρχών να τον ανατρέψουν πραξικοπηματικά μετά την αποτυχία των προσπαθειών της δεξιάς να τον παύσει.