ΚΟΣΜΟΣ

Το όνειρο και η μοναδική ρεαλιστική ελπίδα επανεκλογής του Ερντογάν

O Ερντογάν επιχειρεί συστηματικά να μετατρέψει τα νότια σύνορα της Τουρκίας με τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ σε «γκρίζα ζώνη» Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι τουρκικές επιθέσεις στα Βόρεια της Συρίας και του Ιράκ μαίνονται, φέρνοντας ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέρα από μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλες τις πλευρές ήταν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με την κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Τα φιλοκυβερνητικά, τουρκικά μέσα στο σύνολό τους απάντησαν πως η αμερικανική ανακοίνωση είναι προκλητική «καθώς εξισώνει τους αμάχους που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες με τους Τούρκους που έχασαν την ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη».

Εκτός από τις ΗΠΑ όμως και η Ρωσία διά στόματος Νμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε μεν τα τουρκικά χτυπήματα «δικαιολογημένα» αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας «πως μία ανάφλεξη στην περιοχή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία».

Η ένταση μεταφέρθηκε και εντός της Άγκυρας. Στην σημερινή διμερή συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Σοϊλου με την Γερμανίδα ομόλογό του λίγο έλειψε να υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο. Η Νάνσι Φάζερ τόνισε πως θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας στα χτυπήματα προς περιοχές με αμάχους.

Ο Σοϊλού φανερά ενοχλημένος της απάντησε πως δεν υπήρξε κάποια αναλογικότητα για τα θύματα της Ινστικλάλ με την Γερμανίδα υπουργό να ανταπαντά πως οι διαφορές ειδικά σε ζητήματα τρομοκρατίας θα πρέπει να λύνονται στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του και για χερσαία επιχείρηση σε μία περιοχή στην οποία παραδοσιακά η Τουρκία έχει σημαντικότατες απώλειες. Σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν «μπλοφάρει» οι δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν το επόμενο διάστημα στα νότια σύνορα της Τουρκίας θα σημάνουν συναγερμό τόσο στην Μόσχα όσο και στο Οβάλ γραφείο. Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν πως οι κινήσεις της Τουρκίας και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα τουρκικά χτυπήματα στο πεδίο δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στο Μπαλί είχε ενημερώσει τον Τζο Μπάϊντεν αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έστω και τηλεφωνικά για το τι θα πράξει.

Στρατιωτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, σημειώνουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες μία εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας θα φέρει αποσταθεροποίηση σε μία περιοχή που χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και άπειρες ώρες διπλωματικών προσπαθειών από ΗΠΑ και Ρωσία προκειμένου να θεμελιωθεί μία εύθραυστη ισορροπία.

Το κατά πόσο θα συνεχιστούν τα τουρκικά χτυπήματα σε δύο διαφορετικές χώρες δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Αυτό που είναι όμως βέβαιο είναι πως μία μικρή σπίθα αρκεί ώστε η πυριτιδαποθήκη στην περιοχή να ανατιναχθεί παρασέρνοντας σε σύγκρουση τέσσερις χώρες.

Μόνος κερδισμένος υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται πως είναι μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί συστηματικά τα τελυταία 6 τουλάχιστον χρόνια να μετατρέψει τα νότια σύνορα της Τουρκίας με τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ σε «γκρίζα ζώνη» πάντοτε με το αφήγημα των τρομοκρατών του PKK.

Η ασπίδα του Ευφράτη είναι ένα όνειρο και ίσως το μοναδικό ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να δώσει μία κάποια ελπίδα στην επανεκλογή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης