COP27: Γερμανική προειδοποίηση για «κατασκοπεία» από Αιγύπτιους πράκτορες
Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία (BKA) προειδοποίησε την εθνική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για το Κλίμα COP27, που διεξάγεται στο Σαρμ ελ-Σέιχ, ότι μέλη της ενδέχεται να είναι στόχος κατασκοπείας από Αιγύπτιους πράκτορες.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρία άτομα με γνώση του θέματος, σε email που εστάλη χθες, Σάββατο 12 Νοεμβρίου, η BKA προειδοποίησε τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας για «φανερή και για κρυφή παρακολούθηση μέσω λήψης φωτογραφιών και μέσω βιντεοσκοπήσεων» από Αιγύπτιους πράκτορες.
Ως αιτία για την παρακολούθηση εμφανίζονται σχόλια την περασμένη εβδομάδα του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, για τις επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.
Το Reuters επισημαίνει ότι δεν έχει περιέλθει στην κατοχή του το email που έστειλε η αστυνομία. Άλλοι δύο αξιωματούχοι στη Γερμανία επιβεβαίωσαν τη σχετική προειδοποίηση, αν και αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τη συγκεκριμένη διατύπωσή της.
Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα για σχόλια από την αιγυπτιακή προεδρία της COP27 ή την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις με ξένα μέσα ενημέρωσης.
Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Στην προειδοποίηση, η αστυνομία ανέφερε ότι συνομιλίες των αντιπροσώπων ενδέχεται να ηχογραφηθούν και ότι άτομα που πρόσκεινται στο αιγυπτιακό κράτος μπορεί να προσπαθήσουν να διακόψουν εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τους Γερμανούς «μέσω προκλητικών ενεργειών», ανέφερε μια από τις πηγές επικαλούμενη το email.
Τρεις Γερμανοί συμμετέχοντες στην COP27, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον κλάδο της βιομηχανίας, δήλωσαν ότι έλαβαν προφορικές προειδοποιήσεις από άλλους συμμετέχοντες και αντιπροσωπείες για πιθανή παρακολούθηση.
Δύο μέλη ΜΚΟ δήλωσαν στο Reuters ότι παρατήρησαν μια ύποπτη δραστηριότητα σε κάποιες περιστάσεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης φωτογράφισης και παρακολούθησης. Η μία περίπτωση αφορούσε την Ζούζαν Σέρμπαουτ της γερμανικής ομοσπονδίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Μια άλλη περίσταση αφορούσε το Climate Action Network. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι αναμένει οι συμμετέχοντες να «μπορούν να εργαστούν και να διαπραγματευτούν υπό ασφαλείς συνθήκες».
«Για τον σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αιγυπτιακή πλευρά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Την περασμένη Τρίτη, ο Σολτς δήλωσε ότι έθεσε στους οικοδεσπότες του COP27 το ζήτημα του φυλακισμένου απεργού πείνας Αλάα Άμπντελ Φάταχ, ενός εξέχοντος ακτιβιστή και blogger που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.
«Πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, πρέπει να καταστεί δυνατή η αποφυλάκιση, ώστε να μην πεθάνει ο απεργός πείνας», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανέφερε ότι οι αρχές των φυλακών θα παράσχουν στον Άμπντελ Φάταχ υγειονομική περίθαλψη.