ΚΟΣΜΟΣ

ASEAN: Σε κλίμα έντασης για τη Μιανμάρ ξεκίνησε η σύνοδος των χωρών νοτιοανατολικής Ασίας

ASEAN: Σε κλίμα έντασης για τη Μιανμάρ ξεκίνησε η σύνοδος των χωρών νοτιοανατολικής Ασίας
Οι ηγέτες των δέκα κρατών της ASEAN συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Καμπότζης για την οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έλειπε ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ (AP Photo/Heng Sinith)

Σε κλίμα έντασης για τη Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή (11 Νοεμβρίου) στην Πνομ Πενχ η ετήσια σύνοδος της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Οι ηγέτες των δέκα κρατών της ASEAN συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Καμπότζης για την οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έλειπε ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν είχε κληθεί να μετάσχει στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ και ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν ζήτησαν «υπομονή» έναντι της Μιανμάρ.

Η ASEAN κατηγορεί τη Ναϊπιντάου ότι δεν σέβεται τον οδικό χάρτη στον οποίο είχε συμφωνήσει πέρυσι προκειμένου η Μιανμάρ να βγει από το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Οι ηγέτες της ASEAN ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της χούντας, την οποία έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει πίεση στην ASEAN ώστε να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα, όπως έκανε η ΕΕ, η οποία την Τρίτη διεύρυνε εκ νέου τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον αξιωματούχων στη Μιανμάρ.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λονγκ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, εξέφρασαν «την απογοήτευσή τους για την απουσία δέσμευσης από τη χούντα», δήλωσε η Ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι.

Όμως ο Χουν Σεν υπενθύμισε χθες στον Μάρκος Τζούνιορ ότι πρέπει να διατηρήσουν «την υπομονή» τους, ένδειξη ότι κάποιες χώρες μέλη της Ένωσης, τηρώντας την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων μελών, εξακολουθούν να διατηρούν συνετή στάση έναντι της Μιανμάρ.

«Ίσως η συμβουλή σας να είμαστε υπομονετικοί είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Αλλά μπορούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη δέσμευση προς τη Μιανμάρ», απάντησε ο Μάρκος Τζούνιορ στον πρωθυπουργό της Καμπότζης, αν και ο Χουν Σεν δεν είχε αναφερθεί ρητά στη Μιανμάρ στην ομιλία του.

Μέσα στην ημέρα οι ηγέτες της ASEAN θα συναντηθούν με μερικούς από τους πιο σημαντικούς τους εταίρους, όπως η Κίνα, την οποία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, και η Νότια Κορέα του προέδρου Γιουν Σουκ- γελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται στη σύνοδο αύριο Σάββατο το πρωί.

Ανατολικό Τιμόρ

Στο μεταξύ οι ηγέτες της ASEAN συμφώνησαν «επί της αρχής» να εντάξουν το Ανατολικό Τιμόρ στην οργάνωση, όπως ανέφεραν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η χώρα του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων, πρώην πορτογαλική αποικία την οποία είχε προσαρτήσει η Ινδονησία το 1975, έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2002, έπειτα από 24 χρόνια αιματηρής ινδονησιακής κατοχής.

Η επίσημη ένταξη του Ανατολικού Τιμόρ ενδέχεται να επικυρωθεί κατά την επόμενη σύνοδο της ASEAN στην Ινδονησία, η οποία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης. Εν αναμονή το Ανατολικό Τιμόρ έλαβε καθεστώς παρατηρητή, κάτι που του επιτρέπει να συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις της ASEAN.

Η νεότερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ζήτησε να ενταχθεί στον οργανισμό το 2011.

Η προηγούμενη διεύρυνση της ASEAN χρονολογείται το 1999, με την ένταξη σε αυτή της Καμπότζης.