Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από τους Κούρδους της Συρίας
Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (Raqqa) στη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς περί τους 30.000 μαχητές –στην πλειοψηφία τους Κούρδοι άντρες και γυναίκες– προελαύνουν προς το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (HSD) –τον στρατιωτικό συνασπισμό που στηρίζουν οι ΗΠΑ και στον οποίο ηγούνται οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG).
Την ίδια ημέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις συμμαχικές δυνάμεις για την εκδίωξη του ISIS από τη Ράκα.
«Η Ράκα αποτελεί έναν από τους στόχους της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, όπως η Μοσούλη στο Ιράκ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πόλεις θα μπορούσαν να είχαν απελευθερωθεί γρηγορότερα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο, εάν οι στρατιωτικοί διοικητές μας είχαν ξεκινήσει τον συντονισμό της δράσης τους νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματία.
Αναφορές από το μέτωπο κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες κοντά στο Άιν Ισά (Ayn Issa), 55 χλμ. βορείως της πόλης που ελέγχουν οι τζιχαντιστές από το 2013 και την οποία εδώ και δύο βδομάδες οι επιτελείς του ISIS φαίνεται πως έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών.
Η τελευταία αυτή προέλαση αποτελεί της κατάληξη της επιχείρησης Tell Abyad (από το όνομα της ομώνυμης συνοριακής πόλης με την Τουρκία), την οποία ξεκίνησαν οι Κούρδοι της Συρίας στα τέλη του Μαΐου του 2015 με σκοπό την πλήρη ανακατάληψη της βορειοανατολικής επαρχίας Αλ Χασάκα (Al Hasakah), που γεωγραφικά ταυτίζεται με το καντόνι Τζέζιρε (Jazira). Με αυτόν τον τρόπο οι Κούρδοι κατάφεραν να ενώσουν κατα μήκος των τουρκικών συνόρων τα καντόνια του Κομπάνι και της Τζέζιρε, αποκόπτοντας το Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία και σπάζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των ισλαμιστών στο Χαλέπι.
Το μέτωπο στην επαρχία της Ράκα, ανατολικά του Ευφράτη, με επίκεντρο το Άιν Ισά - Πηγή: Google Maps
Το Άιν Ισά βρίσκεται ακριβώς πάνω στον αυτοκινητόδρομο M4, που διατρέχει όλη τη βόρεια Συρία προς το Χαλέπι και αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της υποτιθέμενης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα δυτικά του Ευφράτη. Τον τελευταίο αυτό χρόνο η πόλη άλλαξε αρκετές φορές χέρια και έχει αποτελέσει στόχο επιθέσεων αυτοκτονίας των τζιχαντιστών σε αντίποινα για τις ήττες τους σε άλλα μέτωπα της πολύπαθης χώρας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, βρίσκονται στο κρίσιμο αυτό μέτωπο, στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων.
Η αντεπίθεση που ξεκίνησε την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα της απελευθέρωση των χωριών Αλ Φάτσα (Al-Fatsa), Αλ Ουάστα (Al-Wasta), Αλ Μεχτζαρτζά (Al Mechzhardzha) και Χαντάρ Αλ Χαλίλ (Hadar Al-Khalil). Σύμφωνα με ρεπόρτερ του RT Arabic που ακολουθούν τις αραβοκουρδικές δυνάμιες, περισσότεροι από 15 Αμερικανοί ακολουθούν τις μονάδες των HSD, συντονίζοντας τις επιχειρήσεις στο έδαφος με τα αεροσκάφη της συμμαχίας που συνδράμουν από αέρος.
Το ίδιο μετέδωσε και φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου είκοσι Αμερικανούς στρατιώτες στο Αλ Φάτσα, ενώ την παρουσία των Αμερικανών επιβεβαιώνουν και οι αξιωματικοί των HSD.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση στο πλευρό των ΣΔΔ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαουκάρ Κομπάνι (Hawkar Kobani), μιλώντας μπροστά σε ένα μισοκατεστραμμένο σπίτι στο χωριό. «Από την ταράτσα εκείνου του σπιτιού, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αντιαρματικούς πυραύλους TOW για να πλήξουν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, που ήταν έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές εναντίον μας», δήλωσε, περιγράφοντας σκηνικό σαν από ταινία του Χόλιγουντ. «Σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία των Αμερικανών στρατιωτών στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για την ανακατάληψη και άλλων χωριών το ταχύτερο, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», πρόσθεσε, αποδίδοντας την ουσία του πράγματος.
«Οι δυνάμεις μας προωθούνται προς τη Ράκα, κερδίζοντας έδαφος σε βάθος 6 χλμ. από τα βόρεια σύνορα της επαρχίας», ανακοίνωσε η ηγεσία των HSD και αναμετέδωσε το ανεξάρτητο κουρδικό πρακτορείο ARA.
Ένας αντάρτης των HSD, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μέλη των «αμερικανικών ειδικών δυνάμεων», οι οποίοι εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους συμμάχους των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον συριακό πόλεμο. «Για αυτό δεν μπορείτε να φωτογραφίζετε καμιά από τις επιχειρήσεις τους», διευκρίνισε.
Ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δει νωρίτερα πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στην ταράτσα αυτού του κτιρίου να φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους.
«Δυνάμεις του υπο αμερικανική διοίκηση συνασπισμού είναι παρούσες σε όλες τις θέσεις στο μέτωπο (...) Αεροσκάφη του συνασπισμού μας συνδράμουν βομβαρδίζοντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου κατευθύνουν τα αεροσκάφη», δήλωσε ο αξιωματικός των HSD Μπαράα αλ Γάνεμ (Baraa Al Janem).
Επίσημα, πάντως, δεν είναι σαφές εάν οι Αμερικανοί παίρνουν μέρος στις μάχες ή εάν δρουν ως σύμβουλοι των ανταρτών και ποια είναι η εντολή και οι κανόνες εμπλοκής τους που έχουν οριστεί από την Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν (Steve Warren), επανέλαβε την επίσημη θέση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία «οι Αμερικανοί σύμβουλοι βρίσκονται στη βόρεια Συρία για να δίνουν συμβουλές και να βοηθούν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».
«Αυτό συμβαίνει στα μετόπισθεν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχουμε δυνάμεις στην πρώτη γραμμή εκεί. Αλλά, έχουμε παρουσία στα κέντρα επιχειρήσεων, όπου παρέχουμε συμβουλές», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ (Mark Toner) προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις την περασμένη Τρίτη, λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι η συνεννόηση με τη Ρωσία για επιβολή εκεχειρίας, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως τόσο στην πρόταση Λαβρόφ για συντονισμό δράσεων στη Ράκα όσο και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Περίπου 250 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να προστεθούν στις δεκάδες μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες στη βόρεια Συρία εδώ και μήνες, με αποστολή επίσημα την εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι στρατιωτικοί στο χωριό Αλ Φάτσα αρνήθηκαν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους.
Από το καλοκαίρι του 2014 και τη δραματική πολιορκία του Κομπάνι (Kobanî), η κατάσταση σε αυτό τουλάχιστον το συριακό μέτωπο φαίνεται να ξεκαθαρίζει· μέχρι το επόμενο, μεγάλο δίλημμα, που όλοι βλέπουν να έρχεται και κανένας δεν μιλά γι' αυτό.