Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι έξι πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Ανανεώθηκε:
Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ θα βρεθούν έξι πολιτείες, εκ των οποίων τις πέντε κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ωστόσο η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έχει υποχωρήσει σημαντικά, με τους πολιτικούς αναλυτές να προβλέπουν επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί έχουν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ωστόσο αυτή η διευρυμένη εξουσία μπορεί να χαθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδικούνται εκ νέου όπως και οι 35 έδρες της Γερουσίας.
Το 2020, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία που κέρδισε την Αριζόνα από τότε που ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε την πολιτεία το 1996. Μπάιντεν και Κλίντον είναι οι μόνοι υποψήφιοι πρόεδροι των Δημοκρατικών που κέρδισαν την πολιτεία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τη Τζόρτζια, καθώς ο Μπάιντεν έγινε το 2020 ο πρώτος Δημοκρατικός μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1992 που κέρδισε τις ψήφους του εκλεκτορικού σώματος της πολιτείας.
Ο Μπάιντεν κέρδισε το Μίσιγκαν με λιγότερες από 155.000 ψήφους το 2020, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος που κέρδισε την πολιτεία μετά τον Τζορτζ Μπους το 1988.
Η Πενσυλβάνια «επέστρεψε» στους Δημοκρατικούς το 2020, ενώ ο Τραμπ είχε μια οριακή νίκη στις εκλογές του 2016, καθώς η εν λόγω πολιτεία είχε ψηφίσει τους Δημοκρατικούς σε έξι διαδοχικές προεδρικές εκλογές.
To Ουισκόνσιν ήταν επίσης μια νίκη για τον Μπάιντεν το 2020, αφού ο Τραμπ κέρδισε οριακά την πολιτεία το 2016. Η τότε νίκη του Τραμπ έσπασε το σερί των Δημοκρατικών προεδρικών υποψηφίων, οι οποίοι είχαν κερδίσει τις προηγούμενες επτά εκλογικές αναμετρήσεις.
Η Νεβάδα ψήφισε κάθε νικητή των προεδρικών εκλογών από το 1980 έως το 2012. Αυτό το σερί τελείωσε με τη Χίλαρι Κλίντον η οποία κέρδισε την «Ασημένια Πολιτεία» το 2016. Ο Μπάιντεν την κέρδισε το 2020 με ελαφρώς μικρότερη διαφορά από ό,τι η Κλίντον.
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών σε Αριζόνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα, είχαν αρνηθεί να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.
Όπως αναφέρει το CNNi, περισσότεροι από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο.
Οι αμφίρροπες μονομαχίες
Όλοι οι προβολείς είναι έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ' αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.
Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ' αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο.
Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.
Οι μονομαχίες αυτές τροφοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα οι εκλογές αυτές να έχουν καταστεί οι πιο ακριβές ενδιάμεσες εκλογές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNNi που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 42% κρίνει θετικά τον Αμερικανό πρόεδρο - ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου- και μόλις το 17% τον κρίνει πολύ θετικά, ενώ το 47% δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Μπάιντεν
Το 61% θεωρεί πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, σε αντίθεση με το 39%.
Μόλις το 28% υποστηρίζει πως τα πράγματα πάνε πολύ καλά ή αρκετά καλά, ενώ στον αντίποδα 7 στους 10 (72%) λένε ότι τα πράγματα πάνε «όμορφα» ή «πολύ» άσχημα, δείχνοντας έτσι πως το εκλογικό σώμα επιζητά αλλαγή κατεύθυνσης.
Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση των Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research τον Οκτώβριο, μόνο το 43% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κατά προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης —αν και πολύ πιο οριακή— πλειοψηφία στη Γερουσία.