DW - Βρετανία: Χωρίς χρήματα στην άκρη, αλλά με δάνεια
Ανανεώθηκε:
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη Βρετανία και τους πολίτες της. Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των επιτοκίων έχουν οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της χώρας, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της.
Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα δοθεί με την επίσημη ανακοίνωση του προϋπολογισμού στις 17 Νοεμβρίου από την νέα κυβέρνηση Σούνακ, αν και οι Βρετανοί ήδη έχουν «νιώσει» την αλλαγή, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle.
Άδειοι οι «κουμπαράδες» πριν αρχίσουν οι γιορτές
Για τους πιο προνομιούχους οι αποταμιεύσεις μειώνονται σιγά σιγά, ενώ για κάποιους άλλους αυτές έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει: Το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει λιγότερες από 100 λίρες στην άκρη. Στην έρευνα της κρατικής συμβουλευτικής εταιρείας Money and Pensions Service συμμετείχαν 3.000 πολίτες –πρόκειται για μία υπηρεσία που συμβουλεύει δωρεάν τον κόσμο για θέματα προσωπικής οικονομίας και συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, το 17% των ερωτηθέντων δεν έχει καθόλου χρήματα στην άκρη, το 5% έχει κάτι λιγότερο από 50 λίρες, ενώ μόλις το 4% μεταξύ από 50 και 100 λίρες.
Η κατάσταση αυτή αδιαμφισβήτητα κάνει ακόμη πιο ευάλωτο των καταναλωτή στους αυξανόμενους και απροσδόκητους λογαριασμούς, που ενδέχεται να προκύψουν αυτή την περίοδο. Και εν μέσω αυτού το κλίματος, σκέψεις περί αποταμίευσης μειώνονται βέβαια ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με παράλληλη έρευνα της Building Societies Association, το 35% των Βρετανών έχει σταματήσει να αποταμιεύει εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής, με το 36% να σκέφτεται να καλύψει τις επιβαρυμένες ανάγκες από τις οικονομίες του.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Money and Pensions Service, Κάρολαϊν Σαρκέβιτς, «για εκατομμύρια ανθρώπους είναι πρόκληση η αποταμίευση, κάνοντάς τους ακόμη πιο ευάλωτους σε περίπτωση που προκύψουν ξαφνικά έξοδα. Αν κανείς προθέσει και το άγχος που φέρνει η αποπληρωμή δανείων, τότε η κατάσταση μπορεί γρήγορα να γίνει δυσβάσταχτη».
Το τελευταίο διάστημα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν αρκετά άρθρα που δίνουν οδηγίες εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί κρατικές υπηρεσίες για συμβουλές προς δανειολήπτες.
Αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα
Σε αυτό το κλίμα παρατηρείται ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στις υπηρεσίες βραχυχρόνιου δανεισμού ή κοινώς buy now-pay later. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της πρόσφατης απόφασης γνωστής εταιρείας διανομής φαγητού (Deliveroo), η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να πληρώνουν ένα πιάτο φαγητό σε τρεις δόσεις, μετά τη συνεργασία της με την Klarna, μία μεγάλη υπηρεσία βραχυχρόνιου δανεισμού.
Πολλοί Βρετανοί μάλιστα σκέφτονται αυτά τα Χριστούγεννα να χρησιμοποιήσουν τέτοιες εφαρμογές, ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν, χωρίς όμως να νιώσουν το βάρος της άμεσης πληρωμής. Βέβαια η ακαταλόγιστη χρήση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις εφαρμογές «αγοράζω τώρα - πληρώνω αργότερα» έχει ανησυχήσει τις αρμόδιες αρχές, καθώς ενδέχεται όλα αυτά τα «μικρά» δάνεια να συσσωρευτούν και ο δανειολήπτης τελικά να μην μπορεί να τα αποπληρώσει.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία δείχνουν αύξηση-ρεκόρ στη χρήση πιστωτικών καρτών τον Ιούλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να αγγίζει το 13% από το 2005 και μετά.