Σύνοδος COP27: Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή
Ανανεώθηκε:
Απεσταλμένοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ για συνομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν μέσω πολλών και αλληλένδετων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ελλείψεις τροφίμων και η ενεργειακή κρίση.
Σημειώνοντας μια πρώτη μικρή νίκη, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν μετά από δύο αγωνιώδεις ημέρες προκαταρκτικών συνομιλιών να συζητήσουν επίσημα το ζήτημα των ευάλωτων χωρών που θα λάβουν χρήματα για τις απώλειες και τις ζημιές που έχουν υποστεί από την κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τις συνομιλίες εδώ και χρόνια, με τις πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να αντιδρούν στην ιδέα των κλιματικών αποζημιώσεων.
«Το γεγονός ότι υιοθετήθηκε ως σημείο της ημερήσιας διάταξης καταδεικνύει πρόοδο και ότι τα μέρη υιοθετούν μια ώριμη και εποικοδομητική στάση απέναντι σε αυτό», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο θεματικό πεδίο. Αιωρείται για 30 και πλέον χρόνια. Πιστεύω πως πρόκειται για έναν καλό οιωνό», δήλωσε.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των συνομιλιών, ο Βρετανός αξιωματούχος Αλόκ Σάρμα, δήλωσε ότι οι χώρες σημείωσαν σημαντική πρόοδο κατά την τελευταία τους συνάντηση στη Γλασκώβη για να διατηρήσουν «ζωντανό» τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου αυτού, που συμφωνήθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, απομακρύνονται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη, οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή.
Ο Σάρμα προειδοποίησε ότι άλλες παγκόσμιες κρίσεις σημαίνουν ότι οι διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής «ταλανίζονται από παγκόσμιους αντίθετους ανέμους».
«Ο βίαιος και παράνομος πόλεμος του (σ.σ. Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις, ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια, πληθωριστικές πιέσεις και διόγκωση του χρέους», σημείωσε ο Σάρμα.
«Αυτές οι κρίσεις έχουν επιδεινώσει τις υπάρχουσες ευπάθειες του κλίματος και τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας», πρόσθεσε.
O επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας και πρόεδρος της COP27 Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι η Αίγυπτος «δεν φείδεται προσπαθειών» για να καταστήσει τη Σύνοδο επιτυχή και ως προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι μόνο ένα μέρος του έργου. Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές καλούν σε έμπρακτη δράση προκειμένου ο κόσμος για να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που πλέον δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιήσει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κλιματικής μετανάστευσης.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, δήλωσε στο Associated Press ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «υποφέρουν ήδη στην καθημερινή τους ζωή εξαιτίας των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής».
«Ο χρόνος για να δράσουμε τελειώνει. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιήσει την τεχνογνωσία, τους ανθρώπινους πόρους αλλά και τους οικονομικούς πόρους για να έρθει να στηρίξει εκείνους που ήδη σήμερα πλήττονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Βιτορίνο.
Με περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες οι φετινές συνομιλίες αντανακλούν την αίσθηση του επείγοντος, καθώς τα μεγάλα και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους και κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι διοργανωτές λένε ότι θα συμμετάσχουν περίπου 110 παγκόσμιοι ηγέτες, πολλοί από τους οποίους θα μιλήσουν σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις 7-8 Νοεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να φτάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Όμως κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, δεν θα παραστούν, θέτοντας εν αμφιβόλω το εάν οι συνομιλίες στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε σημαντικές και ρεαλιστικές συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών.
Η Κίνα εκπέμπει μακράν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου –ένωση η οποία παράγεται κατά βάση από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακα. Οι εκπομπές της αναλογούν περίπου στο 25% των συνολικών, ενώ μαζί με τις ΗΠΑ και την Ινδία, που βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση, το ποσοστό φτάνει στο 50%.