ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Ιράν «καλεί» Ρωσία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Άποψη από τις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ AP Photo/Vahid Salemi, file

Τη βοήθεια της Ρωσίας προς ενίσχυση του πυρηνικού του προγράμματος ζητά το Ιράνβάσει στοιχείων των υπηρεσιών υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του CNNi.

H Tεχεράνη φέρεται να στρέφεται στη Μόσχα αναζητώντας «εφεδρικό σχέδιο» σε περίπτωση που παραμείνει σε τέλμα η συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το Ιράν έχει ζητήσει από τη Ρωσία βοήθεια για την απόκτηση πρόσθετων πυρηνικών υλικών και για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, ανέφεραν πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το καύσιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ιράν να τροφοδοτήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του, και ενδεχομένως να επισπευστεί η στιγμή κατά την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία θα είναι έτοιμη για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν, ωστόσο, στο CNNi ότι ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με το ποιος αντιδραστήρας θα τροφοδοτηθεί με πυρηνικό καύσιμο. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ρωσία έχει συμφωνήσει να βοηθήσει -το Κρεμλίνο επί μακρόν εκφράζει αντίθεση στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, η ιρανική πρόταση ήρθε εν μέσω ενισχυμένης προσέγγισης μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη προμηθεύει με drone-καμικάζι τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και η Ρωσία από πλευράς της ενδεχομένως «συμβουλεύει» την Τεχεράνη πώς να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης του ιρανικού καθεστώτος, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί με ανησυχία τυχόν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε μυστική ρωσική βοήθεια προς το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις ιρανικές προσπάθειες για την παραγωγή πυρηνικού όπλου, θα σηματοδοτούσε επίσης μια σημαντική αλλαγή στη ρωσική πολιτική, δεδομένης της συμμετοχής της Μόσχας στην ομάδα χωρών «P5+1» που ενέχονται στις διαπραγματεύσεις για την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Eργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να αποκαλύψουμε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας -και να τους ζητήσουμε να λογοδοτήσουν. Θα είμαστε σταθεροί στην αντιμετώπιση κάθε συνεργασίας που θα ήταν αντίθετη στους στόχους μας για τη μη διασπορά [σ.σ. των πυρηνικών όπλων]», αναφέρει στο CNNi η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αιτήματα του αμερικανικού δικτύου για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν αναζητά βοήθεια από τη Ρωσία για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχε στη Μόσχα, αλλά οι πληροφορίες που έλαβαν οι ΗΠΑ δεν υποδηλώνουν ρητώς ανάλογη ανταλλαγή.

Αντίθετα, η προσέγγιση του Ιράν προς τη Ρωσία εμφανίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, υποκινούμενη από την πεποίθηση ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είτε δεν θα αναβιώσει, είτε εάν αυτό συμβεί, δεν πρόκειται να διαρκέσει.

Πηγές που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες δήλωσαν στο CNNi ότι οι ανησυχίες του Ιράν ήταν πιο έντονες το καλοκαίρι, καθώς φαινόταν να πλησιάζει προς μία νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ομάδα γνωστή ως P5+1, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία).

Ο φόβος του Ιράν ήταν ότι μια μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποχωρήσει από μια συμφωνία, όπως έπραξε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018, συνεπώς επιδίωξε μια παράλληλη συμφωνία με τη Ρωσία που θα του επέτρεπε να ανασυνθέσει γρήγορα το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν χρειαστεί.

Το CNNi είχε μεταδόσει το περασμένο διάστημα ότι το Ιράν ζήτησε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία - υπόσχεση που οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης