ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: ΗΠΑ κατηγορούν Βόρεια Κορέα ότι μεταφέρει όπλα στη Ρωσία

Αποκλειστικό CNNi: ΗΠΑ κατηγορούν Βόρεια Κορέα ότι μεταφέρει όπλα στη Ρωσία
Ο βορειοκορεατικός πύραυλος Hwasong-12, αιχμή του βορειοκορεατικού βαλλιστικού προγράμματος, εκτίθεται σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Wong Maye-E, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το βορειοκορεατικό καθεστώς ότι προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως μεταδίδει πρώτο το CNNi.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι μυστικές βορειοκορεατικές παραδόσεις -μαζί με τον οπλισμό που λαμβάνει η Ρωσία από το Ιράν- συνιστούν περαιτέρω απόδειξη ότι ακόμη και το συμβατικό οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει συρρικνωθεί στους οκτώ μήνες πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πιονγιάνγκ επιχειρεί να εμφανίσει τις παραδόσεις προς τη Ρωσία ως αποστολές πυρομαχικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Προ διμήνου, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δηλώσει ότι θεωρούν πως η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη Βόρεια Κορέα για χρήση στο πεδίο της μάχης.

«Τον Σεπτέμβριο, [σ.σ. η Βόρεια Κορέα] αρνήθηκε δημοσίως ότι σκόπευε να παράσχει πυρομαχικά στη Ρωσία. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία με σημαντικό αριθμό βλημάτων πυροβολικού», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς «συγκαλύπτει τον πραγματικό προορισμό των αποστολών όπλων, προσπαθώντας να το κάνει να φαίνεται σαν να στέλνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή στη Βόρεια Αφρική», επισήμανε ο Τζον Κίρμπι.

Το CNNi αναφέρει πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρείχαν στοιχεία προς τεκμηρίωση των νέων κατηγοριών. Επίσης, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των όπλων που παραδίδονται στη Ρωσία ή πώς γίνεται η πληρωμή τους.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εάν αυτές οι αποστολές παραλαμβάνονται», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να προσβλέπει σε παράγοντες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν για να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία «εν μέσω ελλείψεων εφοδιασμού και της αποτελεσματικότητας των διεθνών κυρώσεων».

Οι πληροφορίες περί βορειοκορεατικών παραδόσεων οπλισμού διατυπώνονται τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

«Τα όπλα πρέπει να βελτιώνονται διαρκώς, συνεχώς, και να παραμένουν αποτελεσματικά. Για να επιτευχθεί αυτό, επαναλαμβάνω, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ενεργός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών και των προγραμματιστών», δήλωσε ο Πούτιν σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Οι αμερικανικές κατηγορίες κατά της Πιονγιάνγκ συμπίπτουν επίσης χρονικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά το μπαράζ πυραύλων που εκτόξευσε το βορειοκορεατικό καθεστώς, εξωθώντας την Σεούλ σε ανταπόδοση.

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο - Μπαράζ πυραύλων, σειρήνες και ανταπόδοση

Drone και βαλλιστικούς πυραύλους «ετοιμάζεται» να στείλει το Ιράν στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν ταυτόχρονα υπ' ατμόν για τις παραδόσεις οπλισμού εκ μέρους του Ιράν στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον έχει οξύνει τους τόνους έναντι της Τεχεράνης, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, να δηλώνει χθες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ότι «οι Ιρανοί σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς» προμηθεύοντας όπλα στη Ρωσία.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο Τζον Κίρμπι εξέφρασε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανές παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους στον ρωσικό στρατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την αποστολή drones, τα οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία στην τακτική ενεργειακού «στραγγαλισμού» της Ουκρανίας με επιδρομές κατά των υποδομών του δικτύου της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την αποστολή drones, τα οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία στην τακτική ενεργειακού «στραγγαλισμού» της Ουκρανίας με επιδρομές κατά των υποδομών του δικτύου της.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει εκπέμψει «σήμα κινδύνου» ότι το Ιράν σχεδιάζει να στείλει εντός Νοεμβρίου εκατοντάδες ακόμη drone-καμικάζι στη Ρωσία εκπέμπει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ενώ Δυτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο και για αποστολή βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι το Ιράν σχεδιάζει να στείλει μία παρτίδα με περισσότερα από 200 μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, στην παρτίδα θα περιλαμβάνονται drone Shahed-136, Mohajer-6 και Arash-2 και «θα παραδοθούν μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο λιμάνι του Αστραχάν».

Τα drone θα φτάσουν σε αποσυναρμολογημένα και οι ρωσικές δυνάμεις θα τα επανασυναρμολογήσουν και θα τα ξαναβάψουν με εφαρμοσμένες ρωσικές σημάνσεις, και συγκεκριμένα «Geranium-2».

Ο εντοπισμός ιρανικών drone-καμικάζι τον περασμένο μήνα προκάλεσε διεθνές κύμα κατακραυγής για τη συμμετοχή του Ιράν στη σύγκρουση.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει περισσότερα από 300 ιρανικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια στιγμή - Δυτικοί αξιωματούχοι, αρμόδιοι για την επιτήρηση του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσαν στο CNNi ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδιάζει να διαθέσει στη Ρωσία και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους και περισσότερα επιθετικά drones, στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο CNNi.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ιράν στέλνει προηγμένους πυραύλους ακριβείας στη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στο Κρεμλίνο σημαντική ώθηση στο πεδίο της μάχης.

Η τελευταία αποστολή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιελάμβανε περίπου 450 drone, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Αν και ο ακριβής χρόνος παράδοσης της νέας αποστολής των όπλων στη Ρωσία είναι ασαφής, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα όπλα θα παραδοθούν σίγουρα πριν από το τέλος του έτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει ότι το Ιράν έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στην Κριμαία για να βοηθήσει στις επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ουκρανικούς στόχους. Η αποστολή περαιτέρω ιρανικών όπλων στη Ρωσία είναι μια κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.