Reuters: Ρωσία και Β. Κορέα σφυρηλατούν στενότερους δεσμούς εν μέσω κοινής απομόνωσης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά στη Ρωσία έναν «σημαντικό» αριθμό βλημάτων πυροβολικού, κάτι που θα αποτελούσε περαιτέρω ένδειξη εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών παρίας.
Καθώς η απομόνωση της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξηθεί, έχει αυξηθεί η αξία της στη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν πάντα τόσο στενές όσο ήταν κατά τη διάρκεια των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τώρα η χώρα αποκομίζει σαφή οφέλη από την ανάγκη της Μόσχας για φίλους.
Το Reuters εξηγεί πώς ξεκίνησαν οι σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας και πώς γίνονται πιο στενές:
Πολιτική υποστήριξη
Η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα δημιουργήθηκε στις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα, η Βόρεια Κορέα πολέμησε τον Νότο και τους συμμάχους της των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών στον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-1953 με εκτεταμένη βοήθεια από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση.
Η Βόρεια Κορέα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική βοήθεια για δεκαετίες. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990, βοήθησε στην εξάπλωση ενός θανατηφόρου λιμού στον Βορρά.
Οι ηγέτες της Πιονγκγιάνγκ έχουν την τάση να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Πεκίνο και τη Μόσχα για να εξισορροπήσουν ο ένας τον άλλον. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αρχικά μια σχετικά ψύχραιμη σχέση και με τις δύο χώρες, οι οποίες και οι δύο ενώθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές της δοκιμές.
Μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της χώρας του το 2017, ο Κιμ έλαβε μέτρα για να επιδιορθώσει τους δεσμούς.
Ο Κιμ συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2019 για πρώτη φορά σε μια Σύνοδο Κορυφής στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ.
Τον Οκτώβριο, ο Κιμ έστειλε ευχές στον Πούτιν για τα γενέθλιά του, συγχαίροντάς τον για τη «συντριβή των προκλήσεων και των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η Ρωσία ενώθηκε με την Κίνα εκφράζοντας την αντίθεσή της στις νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, ασκώντας βέτο στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πίεση τον Μάιο και διχάζοντας δημόσια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να τιμωρεί την Πιονγκγιάνγκ το 2006.
Υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία
Η Βόρεια Κορέα ανταπέδωσε με δημόσια υποστήριξη στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν μια από τις μόνες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισμένων ουκρανικών περιοχών και εξέφρασε την υποστήριξή της για τη διακηρυγμένη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
«Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία το Κρεμλίνο και η (Βόρεια Κορέα) μπορεί να έρθουν ολοένα και πιο κοντά, ίσως ακόμη και στο σημείο να αναστήσουν τη σχέση οιονεί συμμαχίας που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», έγραψε ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα φράση «τακτική και στρατηγική συνεργασία» για να περιγράψει τη σχέση της με τη Ρωσία, πρόσθεσε.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία επιδίωξε να αγοράσει εκατομμύρια φυσίγγια και άλλα όπλα από τη Βόρεια Κορέα.
Οικονομικοί δεσμοί
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν πρόσφατα τα ταξίδια με τρένο για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των σιδηροδρομικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID με ένα ασυνήθιστα πλούσιο φορτίο - 30 γκρίζα καθαρόαιμα άλογα. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι τα φάρμακα θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερα φορτία.
Η συντριπτική πλειονότητα του εμπορίου της Βόρειας Κορέας διέρχεται από την Κίνα, αλλά η Ρωσία είναι επίσης ένας δυνητικά σημαντικός εταίρος, ιδιαίτερα για την προμήθεια πετρελαίου, αναφέρουν ειδικοί. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά ρωσικά τάνκερ έχουν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν να αποφευχθούν τα ανώτατα όρια στις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και οι παρατηρητές κυρώσεων ανέφεραν ότι εργάτες παραμένουν στη Ρωσία παρά την απαγόρευση.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ανοιχτά «να εργαστούν σε πολιτικές διευθετήσεις» για την πρόσληψη 20.000 έως 50.000 Βορειοκορεατών εργατών, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τέτοιες ρυθμίσεις.
Ρώσοι αξιωματούχοι και ηγέτες στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας συζήτησαν επίσης την πιθανότητα Βορειοκορεάτες εργάτες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση αυτών των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών.