«Κατηγορώ» Δύσης κατά Ρωσίας για «εργαλειοποίηση» τροφίμων και ενέργειας
Ανανεώθηκε:
Εφαρμόζοντας ήδη τακτική ενεργειακού «στραγγαλισμού» της Ουκρανίας, η Ρωσία δέχεται τα «πυρά» της Δύσης για εκ νέου «εργαλειοποίηση» των τροφίμων με κίνδυνο παγκόσμιας επιτιστικής κρίσης.
Οι εξαγωγές τροφίμων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν περιέλθει εκ νέου υπό ρωσική «ομηρία», μετά την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία που συνήφθη προ τριμήνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται ήδη στο φάσμα της πείνας κινδυνεύουν, ενώ την ίδια στιγμή ο «πάγος» στη συμφωνία συνεπάγεται αύξηση των τιμών των τροφίμων και στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τη Σιτηρά έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής πάνω από εννέα τόνοι σιτηρών και αγροτικών προϊόντων. Πλέον κανένα πλοίο δεν αναχωρεί από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, και η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιχειρεί να μεταφέρει τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του σε άλλα σημεία του πλανήτη -κατά δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
Στα Ηνωμένα Έθνη έχει σημάνει «συναγερμός», με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να αναβάλει κατά μία ημέρα την επίσκεψή του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Η Ουκρανία, διά στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά να δοθεί ισχυρή διεθνής απάντηση στη Μόσχα. «Η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε, διά του επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στην άμεση ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, ενόσω η Ρωσία δέχεται κατηγορίες τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί ξανά τα τρόφιμα ως «όπλο».
Από πλευράς της η Τουρκία, η οποία μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών για τις εξαγωγές σιτηρών, αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του για την ανανέωση της συμφωνίας, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».
Η Ρωσία «στοιχειοθετεί» την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από επίθεση με drone -και μάλιστα υπό βρετανικό συντονισμό- κατά πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.
Η Βρετανία έχει κάνει λόγο για «ψεύδη επικών διαστάσεων» ως προς τις κατηγορίες που επιρρίπτει εις βάρος της η Ρωσία, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Από τον διάδρομο των σιτηρών «πέρασαν» τα drone στην Κριμαία
Ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Ουκρανίας
Υπό ρωσική «ομηρία» τελεί ταυτόχρονα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η οποία αναγκάζεται να καταφύγει σε κυλιόμενα μπλακάουτ προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας μετά το μπαράζ στοχευμένων επιδρομών.
Πίσω από το μπαράζ των ρωσικών επιδρομών κατά ζωτικής σημασίας υποδομών προβάλλει ο εφιάλτης ανθρωπιστικής κρίσης για τους πολίτες της Ουκρανίας.
Άνω του 30% των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν κυλιόμενες πολύωρες διακοπές ρεύματος σε καθημερινή βάση προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας.
Επιβεβαιώνοντας την τακτική «ενεργειακού στραγγαλισμού» της Ουκρανίας με στοχευμένα πλήγματα σε καίριες υποδομές, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαμηνύει εντός της εβδομάδας προς το Κίεβο ότι η ενεργειακή τροφοδοσία «θα μπορούσε να αποκατασταθεί» εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση υποχωρήσει στα «αιτήματα» της Μόσχας.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ομοβροντία επιθέσεων με πυραύλους, drone-καμικάζι και πυρά πυροβολικού σε 16 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με προφανή στόχο τον ενεργειακό «στραγγαλισμό» της Ουκρανίας, ενόσω μαίνεται η αντεπίθεση του στρατού της προς ανακατάληψη εδαφών και πλησιάζει η μάχη της Χερσώνας.
Από πόλεις κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών, έως ολόκληρες συνοικίες του Κιέβου, οι Ουκρανοί μένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Οι κάτοικοι συνολικά καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια μπροστά στην προοπτική ενός ζοφερού χειμώνα εξαιτίας των στοχευμένων ρωσικών βομβαρδισμών.
Διαβάστε επίσης
Η Ουκρανία ανησυχεί για τον πιο κρύο και σκοτεινό χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας της