Ρωσία: Από τον διάδρομο των σιτηρών «πέρασαν» τα drone στην Κριμαία
Ανανεώθηκε:
Με τη διεθνή ανησυχία στο «κόκκινο» για τη διακοπή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία «στοιχειοθετεί» την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία.
Έχοντας κατηγορήσει την Ουκρανία για επίθεση με drone -και μάλιστα υπό βρετανικό συντονισμό- κατά πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε σήμερα, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι τα drone κινήθηκαν στη «ζώνη ασφαλείας» του διαδρόμου που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών, ένα εξ αυτών εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο», ενώ ορισμένα διέθεταν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.
Επικαλούμενη πληροφορίες που ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών, η Μόσχα αναφέρει πως «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού».
Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.
Κατά τις ρωσικές ανακοινώσεις, ένα από τα drone φαίνεται ότι εκτοξεύτηκε μέσα από την ίδια τη «ζώνη ασφαλείας» μεταφοράς των σιτηρών.
«Aυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι εκτοξεύτηκε από ένα εκ των πολιτικών πλοίων που έχει ναυλώσει το Κίεβο και οι Δυτικοί 'αφέντες' του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει υποστηρίξει ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δέχθηκε επίθεση από 16 drones κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 29 Οκτωβρίου, και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί.
Η Μόσχα αναφέρει ότι η επίθεση αναχαιτίστηκε, όμως τα πολεμικά πλοία που βρέθηκαν στο στόχαστρο συμμετείχαν στην προστασία του διαδρόμου που «οδηγεί» τα ουκρανικά σιτηρά έξω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η Βρετανία έχει κάνει λόγο για «ψεύδη επικών διαστάσεων» ως προς τις κατηγορίες που επιρρίπτει εις βάρος της η Ρωσία, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.
Στο «κόκκινο» η ανησυχία
Στα Ηνωμένα Έθνη έχει σημάνει «συναγερμός» μετά τη ρωσική απόσυρση από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία και επαναφέρει τους φόβους μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Υπό το φως των εξελίξεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέβαλε κατά μία ημέρα την επίσκεψή του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρικ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε, διά του επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στην άμεση ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, ενόσω η Ρωσία δέχεται κατηγορίες τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί ξανά τα τρόφιμα ως «όπλο».
«Ο πρόεδρος [της Ρωσίας, Βλαντιμίρ] Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.
«Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», επισήμανε.
Η ίδια υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.
Η Τουρκία από πλευράς της γνωστοποίησε ότι οι επιθεωρήσεις των πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά θα συνεχιστούν «σήμερα και αύριο» στην Κωνσταντινούπολη.
«Προβλέπεται να συνεχιστεί η επιθεώρηση των πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα και αύριο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Οι Ρώσοι που εργάζονται στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) της Κωνσταντινούπολης παραμένουν εκεί. «Στο διάστημα αυτό κανένα πλοίο δεν θα αναχωρήσει από την Ουκρανία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του για να επαναληφθεί αυτή η «επιτυχημένη» συμφωνία και τους υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».
Η Τουρκία ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.
«Αδύνατον να γίνουν οι εξαγωγές»
Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».
Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής.
Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Η Ουκρανία, διά στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά να δοθεί ισχυρή διεθνής απάντηση στη Μόσχα.
«Η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος ζητώντας την άμεση αντίδραση του ΟΗΕ και της G20.