Υπό ρωσική «ομηρία» ξανά τα ουκρανικά σιτηρά - Οργή και ανησυχία της Δύσης
Κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί ξανά τα τρόφιμα ως «όπλο» δέχεται η Ρωσία μετά την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η ρωσική κίνηση επαναφέρει τους φόβους μίας παγκόσμιας επιτιστικής κρίσης, με την Ουκρανία να αξιώνει, διά στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δοθεί ισχυρή διεθνής απάντηση.
«Η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος ζητώντας την άμεση αντίδραση του ΟΗΕ και της G20.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως «όπλο», ενώ με έκδηλη ανησυχία για τις εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε στην ανανέωση της συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής πάνω από εννέα τόνοι σιτηρών και αγροτικών προϊόντων.
«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια στιγμή τονίζει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», επισήμανε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ρωσική κίνηση «συνοδεύεται» από κατηγορίες για ουκρανική επίθεση με drone κατά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, γεγονός που το Κίεβο αντικρούει κάνοντας λόγο για «ψευδές πρόσχημα» και «επινόηση τρομοκρατικών επιθέσεων».
Από πλευράς Τουρκίας, η οποία μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας, αξιωματούχος που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) αναφέρει ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από τη Μόσχα.
Η εφαρμογή της συμφωνίας -που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία και την Ουκρανία συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως- εποπτεύεται από ένα κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.
Άμεση ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.
«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Στεφάν Ντούτζαριτς.
Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ένα «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων.
«Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία για «εκβιασμό» και ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της.
Τα σχόλιά του ήταν μια προφανής απάντηση στις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Χερσόνησο της Κριμαίας.
Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η επίθεση με drone εναντίον των εγκαταστάσεων του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κριμαία, ήταν η πιο «μαζική» που έχει σημειωθεί στον πόλεμο, ανακοίνωσε ο φιλορώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης.
«Αυτή τη νύχτα σημειώθηκε η μαζικότερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με τηλεχειριζόμενα οχήματα επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης» από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Πάντως, μόλις λίγο πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν κατευθυνθεί σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.