Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει την τακτική διάλυσης των υποδομών ζωτικής σημασίας
Η Ουκρανία ζητά από τους εκατομμύρια πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής να μην επιστρέψουν τον χειμώνα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατηγική διάλυσης των ενεργειακών υποδομών.
«Θα σας ζητήσω να μην επιστρέψετε, πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, σε συνέντευξή της. Η δήλωση της Βερεστσούκ, η οποία είναι επίσης η επικεφαλής για την επανένταξη των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, φάνηκε να αποτελεί σύσταση και όχι εντολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, εκτιμάται ότι περίπου 7,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία ζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να μεταβούν σε ασφαλέστερα μέρη της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι της Ουκρανίας κλήθηκαν να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μειωθεί η πίεση στο ενεργειακό δίκτυο που βομβαρδίζει η Ρωσία. Η ουκρανική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού επέβαλε περιορισμούς χρήσης σε μια σειρά από περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ενώ προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες της.
Από τις 10 Οκτωβρίου η Ρωσία εξαπέλυσε κύματα επιδρομών με πυραύλους και drones-καμικάζι με στόχο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, με το Κίεβο να δηλώνει πως έχει καταστραφεί έως και το 40% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδώ και έξι μήνες, τα σπίτια στη νότια παραθαλάσσια πόλη Μικολάιβ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Χερσώνας, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν σε έρευνα του BBC ότι εκτιμούν πως οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν σκόπιμα την κεντρική παροχή νερού τον περασμένο Απρίλιο. Δορυφορικές εικόνες και δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο αγωγός προς την πόλη καταστράφηκε σκόπιμα ενώ βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.
Η καταστροφή πόρων ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πολιτών θεωρείται ευρέως ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της σε υποδομές ενέργειας και νερού της Ουκρανίας, προκαλώντας ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Μαίνονται οι μάχες στη Χερσώνα
Οι μάχες μαίνονται σε ολόκληρη την περιφέρεια της Χερσώνας, με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση να δηλώνει ότι έπληξε ρωσικές θέσεις στην περιοχή.
«Ο εχθρός διεξάγει αμυντικές επιχειρήσεις και προσπαθεί να κρατήσει τα κατεχόμενα σύνορα» δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας περιφέρειας, ανακοίνωσε ότι περίπου 70.000 άμαχοι έχουν μετεγκατασταθεί από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην αριστερή όχθη της Χερσώνας. Τον αριθμό αυτό αμφιβητεί προς τα κάτω το Κίεβο.
Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της Χερσώνας ισχυρίζεται πως αυτή η εκκένωση γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πλησιάζουν.
Επί εβδομάδες διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα προειδοποιούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη και έχουν απομακρύνει χιλιάδες αμάχους με βάρκες προς τις ανατολικές όχθες του Δνείπερου.
Σημειώνεται ότι η βίαιη μετακίνηση οποιουδήποτε πολίτη σε κατεχόμενο έδαφος θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πόλη και να υποχωρήσει πέρα από τον ποταμό Δνείπερο στη δυτική του όχθη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τη θέση τους. Δεν υπήρξε όμως καμία ένδειξη για μαζική φυγή των Ρώσων στρατιωτών.
Η Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στην Μόσχα μια χερσαία «γέφυρα» με τηn ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε το 2014 κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η ανακατάληψη εδαφών στη Χερσώνα από τις ουκρανικές δυνάμεις θα στερούσε τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο, ενώ θα έφερνε το ουκρανικό πυροβολικό μακράς εμβέλειας πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.
Ομαδικοί τάφοι στο Χάρκοβο
Περίπου 1.000 πτώματα -μεταξύ των οποίων πολίτες και παιδιά -έχουν εκταφεί στα εδάφη της περιφέρειας Χάρκοβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τα 447 πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Ίζιουμ.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου της ανατολικής Ουκρανίας κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά μετά την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών τον περασμένο μήνα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και η πόλη πέρασε ξανά στον έλεγχο του Κιέβου στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η υποχώρηση των Ρώσων επέτρεψε στους Ουκρανούς να βγάλουν στο φως πειστήρια βασανιστηρίων, την ώρα που προσπαθούν ακόμη να ταυτοποιήσουν τις σορούς των εκατοντάδων αμάχων που είχαν ταφεί στον ομαδικό τάφο, ορισμένοι με σκοινιά στα χέρια και τους λαιμούς τους.