ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο

Ουκρανία: Ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο
Άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμό του μετρό μετά από ρωσικό βομβαρδισμό (AP Photo/Francisco Seco)

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ηχούν οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Πολ Άνταμς. 

Χθες, Δευτέρα, σημειώθηκε «μπαράζ» ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών πόλεων, σε μια νέα κλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι επρόκειτο για αντίποινα μετά από την έκρηξη της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία.

Σύμφωνα με το BBC, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν 83 πύραυλοι, εκ των οποίων 43 καταρρίφθηκαν.

«Η Ουκρανία δεν τρομοκρατείται. Απλά ενώνεται περισσότερο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ανάμεσα στις πόλεις που χτυπήθηκαν ήταν το Κίεβο, η Λβιβ, το Χάρκοβο, η Ντνίπρο και η Ζαπορίζια.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά από στρατηγικά χτυπήματα της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές.

Η εφημερίδα Kyiv Independent γράφει πως πραγματοποιήθηκαν και νέες πυραυλικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο υποδομές στην πόλη της Ζαπορίζια» τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον κυβερνήτη της περιοχής Oleksandr Starukh.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της G7

Σε ψηφιακή συνεδρίαση θα παρακαθήσουν εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη στήριξη της Ουκρανίας και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τη Σύνοδο θα ανοίξει με ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες τις «βίαιες επιθέσεις», τονίζοντας παράλληλα ότι επλήγησαν και μη στρατιωτικοί στόχοι -μεταξύ των οποίων ένα πανεπιστήμιο και μια παιδική χαρά.

Δεσμεύτηκαν δε για νέα στρατιωτική βοήθεια.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως είναι «βαθιά σοκαρισμένος» από τις νέες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNNi, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην καταπατήσει τις «κόκκινες γραμμές», δίνοντας όπλα στο Κίεβο.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μην καταπατήσουν τις "κόκκινες γραμμές" που πλησιάζουν. Σταματήσετε να δίνετε θανατηφόρα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Θα οδηγήσει μόνο σε νέα θύματα και καταστροφές, ενώ θα παρατείνει τη σύγκρουση περαιτέρω» δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία.

Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.