ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέο κεφάλαιο του πολέμου - Αντίποινα Πούτιν με κύμα επιδρομών και εμπλοκή Λευκορωσίας

Ουκρανία: Νέο κεφάλαιο του πολέμου - Αντίποινα Πούτιν με κύμα επιδρομών και εμπλοκή Λευκορωσίας
Ο εφιάλτης επέστρεψε στο Κίεβο. Εκρήξεις συντάραξαν την ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες δέκα πόλεις, στο μεγαλύτερο κύμα επιδρομών από τα πρώτα στάδια του πολέμου. Photo by Ukrainian State Emergency Service/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Σε νέο στάδιο του πολέμου στην Ουκρανία, με ακόμη πιο αβέβαιες προεκτάσεις, οδηγεί η... γέφυρα του Κερτς, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αντεπιτίθεται με πυραυλικές επιθέσεις μαζικής κλίμακας σε αντίποινα για το χτύπημα στη γέφυρα της κριμαϊκής χερσονήσου και το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία να στέλνει δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων. Σφοδρή καταδίκη της Δύσης για τη στόχευση αμάχων και ενεργειακών υποδομών· εκτάκτως συνεδριάζει την Τρίτη η G7 σε επίπεδο κορυφής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε την οργή του για το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς, σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, με δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις -από την Λβιβ στα δυτικά έως το Μικολάιβ στα ανατολικά και το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Πέραν των γραμμών ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού, η ισχυρή έκρηξη στον Πορθμό του Κερτς και οι εικόνες της φλεγόμενης γέφυρας που προβλήθηκαν διεθνώς κατάφεραν πλήγμα στο γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν ανάλογης, ίσως και ισχυρότερης βαρύτητας, από τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο.

Και μάλιστα σε εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία η ρωσική στρατιωτική ηγεσία αμφισβητείται εκ των έσω για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη σκιά της μερικής επιστράτευσης που «αναγκάστηκε» να κηρύξει ενώπιον της ουκρανικής αντεπίθεσης που κερδίζει διαρκώς έδαφος με την ισχύ των όπλων της Δύσης.

Εκτός από προσωπική πρόθεση «εκδίκησης», αναλυτές «διαβάζουν» στο μπαράζ επιδρομών απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να κατευνάσει «γεράκια» εντός του Κρεμλίνου, και στις τάξεις του στρατού, που καλούν εδώ και καιρό σε κλιμάκωση -η οποία φθάνει στην ακραία περίπτωση του Ραμζάν Καντίροφ ακόμη σε προτροπές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Είναι πρώιμο να εκτιμηθεί εάν οι επιθέσεις -κυρίως κατά πολιτικών στόχων- θα έχουν κάποια επίδραση στις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού προς ανακατάληψη εδαφών. Ωστόσο στέλνουν σαφώς το «μήνυμα» πως παρά τα προβλήματα στο πεδίο, η Ρωσία μπορεί -εάν θέλει- να «γονατίσει» την Ουκρανία και τους πολίτες της χτυπώντας ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Εκρήξεις συντάραξαν το Κίεβο και τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις, στο μεγαλύτερο κύμα επιδρομών από τα πρώτα στάδια του πολέμου. Κτήρια καταστράφηκαν, οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, άμαχοι αναζητούσαν αιμόφυρτοι καταφύγιο. Παιδική χαρά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας ισοπεδώθηκε, σε κοντινό δρόμο οι πύραυλοι δημιούργησαν κρατήρα. Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί και 89 οι τραυματίες σε επιθέσεις ανά τη χώρα.

Ρωσικοί πύραλοι και ιρανικής κατασκευής drone-καμικάζι χτύπησαν σε αρκετές τοποθεσίες σχεδόν αποκλειστικά πολιτικούς στόχους και υποδομές ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτροδότησης, σε μία διαφαινόμενη «εκστρατεία τρομοκράτησης» των Ουκρανών. Οι ρωσικές βόμβες οδήγησαν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι έπειται συνέχεια εφόσον χτυπηθούν και άλλοι ρωσικοί στόχοι. «Η αντίδραση θα είναι σκληρή», ήταν τα λόγια του Πούτιν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική ενέργεια» την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς.

Της προσοχής δεν διέφυγε ότι στις ολιγόλεπτες δηλώσεις του, ο Πούτιν δεν έκανε αυτή τη φορά αναφορά στη Δύση.

Επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς να ισχυριστεί, όπως υπαινίσσονταν σκληροπυρηνικοί κύκλοι, ότι το Κίεβο ενήργησε κατ' εντολή της Δύσης -γεγονός που «μεταφράζεται» στο ότι οι παρούσες απειλές Πούτιν στοχεύουν κυρίως κατά της ίδιας της Ουκρανίας.

«Μπαίνει» στον πόλεμο ο Λουκασένκο

Μένει να αποδειχθεί την ίδια στιγμή η ακριβής μορφή και ο βαθμός εμπλοκής της Λευκορωσίας στον πόλεμο, μετά τις ανακοινώσεις του Αλεξάντερ Λουκασένκο περί ανάπτυξης «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Ρωσία. Εκ μέρους του Κρεμλίνου δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική δήλωση.

Χτίζοντας το αφήγημα για τη στρατιωτική εμπλοκή, ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και «στρατιωτική εξέγερση» στη χώρα του.

«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, και κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο στενότερος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει διαθέσει από την έναρξη του πολέμου στις ρωσικές δυνάμειςλευκορωσικές βάσεις για τη μεταφορά στρατιωτικών και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο μέσω της σύστασης κοινού στρατιωτικού σώματος.

Υπό το φως των κατηγοριών Λουκασένκο, η Πολωνία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία.

«Κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου - Συνεδριάζει εκτάκτως η G7

Σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, η νέα τροπή που λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία τίθεται επί τάπητος αύριο, Τρίτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της G7 σε επίπεδο κορυφής. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν ως εγκλήματα πολέμου τη στόχευση αμάχων και πολιτικών υποδομών, ενώ ακόμη και η Ινδία και η Κίνα -εμπορικοί εταίροι της Μόσχας που έχουν αποφύγει την ευθεία κριτική στον Πούτιν- κάλεσαν σε αποκλιμάκωση.

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα καταστήσουμε τον [Βλαντιμίρ] Πούτιν και τη Ρωσία υπόλογους για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου και θα παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη χώρα και την ελευθερία τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη σκιά του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει «να πληρώνει το κόστος» των ενεργειών της.

Ρωσικά εγκλήματα πολέμου κατήγγειλε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να καταστεί υπόλογη.

«Oι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων στην Ουκρανία υποδεικνύουν την απελπισία του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις είναι εγκλήματα πολέμου. [Είμαστε] προσηλωμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να καταστήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς. Θα το συζητήσουμε αυτό με τους εταίρους μας στην G7» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Κίεβο με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου. Εν μέσω του μπαράζ βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχαν αμφότεροι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του ακολούθως ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου μετά «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων», επισημαίνοντας ότι θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για την εξέταση της κατάστασης.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία, και υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή της στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται».

CNN Greece Liveblog: Διαβάστε το χρονικό των εξελίξεων, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022