Ευέλικτο πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η Κομισιόν - Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει Συνόδου Κορυφής
Ανανεώθηκε:
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με «εργαλείο» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναζητά η ΕΕ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής. Οι «27» παραμένουν διχασμένοι ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενώ ειδικά η Γερμανία έχει μπει στο «στόχαστρο» αφενός λόγω της δαπάνης 200 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, αφετέρου εξαιτίας της απορριπτικής στάσης έναντι των προτάσεων των άλλων χωρών-μελών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν δηλώνει ότι εξετάζει την εναλλακτική του «ευέλικτου πλαφόν στο φυσικό αέριο».
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε την Τρίτη ότι η Κομισιόν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού ευέλικτου πλαφόν, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Μία οδός προς τα εμπρός θα ήταν να εξετάσουμε έναν ευέλικτο περιορισμό τιμολόγησης σε σχέση με το TTF με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου, κυρίως LNG, στην Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν προσωρινό, ενώ η ΕΕ εργάζεται για έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών έναντι του TTF, δήλωσε η Σίμσον. Πρόσθεσε ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ενέχει κινδύνους και οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα.
Η ίδια έκανε μνεία στο ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει μαθήματα από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρότι το σχέδιο δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτομάτως κατάλληλα για (όλη) την Ευρώπη», δήλωσε η Σίμσον σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι δύο χώρες της Ιβηρικής διαθέτουν πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στο επίκεντρο κριτικής η Γερμανία
Την ίδια ώρα, «πυρά» δέχεται η Γερμανία για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο. Το θέμα κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου τέθηκαν δύσκολες ερωτήσεις στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιδότηση αυτή για την ενιαία αγορά.
Η Ιταλία και άλλες χώρες θεωρούν ότι μονομερείς ενέργειες τόσο μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι χώρες δημοσιονομικά τη δυνατότητα να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά.
H απόφαση αυτή συνδέεται και με την στάση που έχει τηρήσει το Βερολίνο τον τελευταίο καιρό, εμποδίζοντας αφενός την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου νέο κοινό δανεισμό.
Οι επικριτές της Γερμανίας καταγγέλλουν ότι η στάση αυτή οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς ενώ το Βερολίνο απορρίπτει τις προτάσεις των άλλων χωρών-μελών, το ίδιο έχοντας την οικονομική ισχύ «οχυρώνεται» έναντι της ενεργειακής κρίσης -μια δυνατότητα που άλλες πιο αδύναμες οικονομικά χώρες δεν έχουν. Ενδεικτικό είναι ότι η εύρωστη Γαλλία έχει συγκεντρώσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία 68 δισεκατομμύρια.
Ο Γερμανός υπουργός Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να κατευνάσει τους ομολόγους του. Έκανε λόγο για παρεξήγηση, δεδομένου ότι το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά το 2022, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια. Συνεπώς, όπως είπε, το ποσό δεν είναι μεγάλο λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για τις επιπτώσεις της γερμανικής απόφασης στην ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να τονώσουν τις οικονομίες τους, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενεργοποίηση νέων κοινών εργαλείων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σε επιστολή του προς τις «27» κυβερνήσεις της ΕΕ τονίζει: «Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, να μην ενθαρρύνουμε έναν αγώνα επιδοτήσεων και να μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση την αρχή της αλληλεγγύης».
Η δυσφορία πάντως έχει φτάσει και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αυτό των ηγετών.
Δημοσιεύματα του βελγικού τύπου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κροο, υποστήριξε ότι η συσσώρευση εθνικών μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, ρισκάρει να αποδυναμώσει την ισορροπία της ενιαίας αγοράς και να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
Αντεπίθεση Σολτς, με Ρούτε στο πλευρό του
Απάντηση στις επικρίσεις αναγκάστηκε να δώσει ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το δικαιολογημένο, απαντώντας έτσι στην κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες - μέλη περί αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος των γερμανικών εταιριών και υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα. Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.
Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα το γερμανικό σχέδιο ως «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» και επισήμανε ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου. «Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».
Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία. Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη. Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς - ζήτησης και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι εξαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να πέσουν οι τιμές.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε. «Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο κ. Ρούτε.
Προσχέδιο κοινής δήλωσης των «27»
Υπό αυτό το κλίμα, μεταξύ των «27» επικρατεί «πυρετός» προκειμένου να βρεθεί συνισταμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με το κλίμα να είναι «θερμό» καθώς έχει ήδη σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την Σύνοδο Κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.
Αν και ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης των «27» έχει δει το φως της δημοσιότητας, τίποτα δεν υποδεικνύει -προς το παρόν, τουλάχιστον- ότι όντως υπάρχει κοινή στάση των κρατών-μελών.
Στην έκκληση για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, το οποίο επιδιώκουν μετ' επιτάσεως 15 χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα-, έχουν αντιταχθεί η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία και η Δανία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής δήλωσης που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία των προβλημάτων της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο κοινής δήλωσης γίνεται λόγος για το ιβηρικό μοντέλο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν λάβει ειδική άδεια από την ΕΕ τον Ιούνιο για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προκειμένου να μειωθεί η τιμή του αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, επιδοτώντας προσωρινά το κόστος των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Θεωρήθηκε ως πείραμα για παρόμοια μέτρα σε όλο το μπλοκ και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ήταν επιτυχημένο.
Την ίδια ώρα, 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της επιβολής ενιαίου πλαφόν στο φυσικό αέριο και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μόνη λύση το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στο Bloomberg, τη Δευτέρα.
Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Ευρώπη μπορεί να καταπολεμήσει τον Πούτιν με τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως «η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο στην αγορά του φυσικού αερίου», τη στιγμή που «η Ρωσία έχει καταστήσει την ενέργεια όπλο, με προφανή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας».
Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Μητσοτάκη: «Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνεις τις τιμές να αυξάνονται εσαεί είναι πράξη αμέλειας και όχι σύνεσης».
Η Ελλάδα καταθέτει την πρότασή της στην Κομισιόν
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εντός της εβδομάδας η Ελλάδα καταθέτει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα έχει προνοήσει για την ενεργειακή της επάρκεια και θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά, για όσο χρειαστεί, είπε ακόμα.
«Τον Οκτώβριο θα δαπανήσουμε 1 δισ. ευρώ για να επιδοτήσουμε λογαριασμούς ρεύματος, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ένα δισεκατομμύριο θα το εισπράξουμε πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μόλις τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι για όλο το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να στηρίζουμε για όλο το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί, χωρίς να διακινδυνεύουμε τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών του κρατικού μας προϋπολογισμού. Και για αυτόν το λόγο η Ευρώπη, επαναλαμβάνω πριν λίγες μέρες, την Παρασκευή (30/9), μέσα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό και τον μετέτρεψε σε ευρωπαϊκό κανονισμό» είπε και συνέχισε:
«Το Συμβούλιο Υπουργών είχε γεύση Ελλάδας. Πρώτον γιατί εφάρμοσε και υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό να γίνει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός. Δεύτερον γιατί 16 κράτη μέλη με την Ελλάδα στήριξαν και υιοθέτησαν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε στείλει επιστολή για το ίδιο θέμα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας να οριστεί ένα οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εκείνο το οποίο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχαμε εγώ ως εκπρόσωπος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, ο Γερμανός, η Γαλλίδα, η Ισπανίδα, ο Ιταλός και η Βελγίδα μαζί με την Πολωνέζα ομόλογό μου συμφωνήσαμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να έχουμε μία τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια πρόταση, απαντώντας και στους προβληματισμούς που έχει η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες και πιστεύω πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε τελικά να κερδίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» είπε για να καταλήξει:
«Θεωρώ ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά από 15 ημέρες, θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση και έτσι αυτή ελπίζουμε και εμείς θα προτείνουμε να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Η πρόταση των 15
Η επιστολή των 15 κρατών της Ευρώπης με παραλήπτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες» αναφέρεται στην επιστολή.
«Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Η Ελλάδα φυσικά είναι μεταξύ των χωρών που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή, κυρίως επειδή δεν είναι ικανοποιημένη με την αρχική πρόθεση της Κομισιόν για πλαφόν που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως η επιθυμητή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλαφόν και σε τιμές που αφορούν και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές ενέργειας, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς το παρόν σύστημα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και ιδιαίτερα από την Gazprom, η οποία ως κυρίαρχος επηρεάζει την αγορά.
Παράλληλα από τις βασικές προτάσεις της Ελληνικής πλευράς ήταν η κατάργηση ή αναπροσαρμογή του δείκτη τιμών φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης TTF, στο ολλανδικό χρηματιστήριο.
Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας
Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην εφαρμογή ανώτατου ορίου στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και στην επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Πιο αναλυτικά:
1. Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
- Μια μείωση κατά 10% του συνόλου της κατανάλωσης της ενέργειας, η οποία είναι εθελοντική και μία υποχρεωτική μείωση κατά 5% για την κατανάλωση ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής.
- Τα κράτη θα καθορίσουν – ξεχωριστά - το 10% των ωρών αιχμής από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και την 31η Μαρτίου 2023, περίοδο κατά την οποία θα μειώσουν τη ζήτηση.
- Σημειώνεται πως η κάθε χώρα θα είναι ελεύθερη να επιλέξει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την κατανάλωση της και για τους δύο στόχους.
2. Ανώτατο όριο στα έσοδα
- Καθορισμός ανώτατου ορίου στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με υπερπαραγωγικές τεχνολογίες στα 180 ευρώ/MWh. Αυτό αφορά στις εταιρείες που χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειας – εκτός των ορυκτών καυσίμων – και περιλαμβάνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την πυρηνική ενέργεια και τις λιγνιτικές μονάδες.
- Το επίπεδο του πλαφόν έχει σχεδιαστεί ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία των παραγωγών και να αποφευχθεί μια πιθανή απομάκρυνση επενδύσεων από τις ΑΠΕ.
- Τα κράτη – μέλη θα λάβουν μέτρα της επιλογής τους.
3. Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων
- Υποχρεωτική συνεισφορά αλληλεγγύης - έκτακτης μορφής - στα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αργό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στον άνθρακα και τα διυλιστήρια.
- Η συνεισφορά θα υπολογίζεται από τα φορολογητέα κέρδη, όπως καθορίζεται κάτω από τους κρατικούς νόμους της χώρας του οικονομικού έτους που ξεκίνησε το 2022 και/ή το 2023, στην περίπτωση που η αύξηση τους ξεπερνά το 20% του ετήσιου μέσου όρου φορολογητέων κερδών από το 2018.
- Σημειώνεται πως η έκτακτη συνεισφορά θα εφαρμοστεί επιπλέον των τυπικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στην κάθε χώρα.
Bonus μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας περιλαμβάνει και ένα επιπλέον μέτρο που αφορά στον προσωρινό καθορισμό μιας τιμής για την προμήθεια ηλεκτρισμού και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη. Μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο, η κάθε χώρα θα μπορεί να ορίσει μια τιμή κάτω του κόστους, ως μέτρο έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα.