Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου περιγράφει βασανιστήρια στα χέρια των Ρώσων- «Μας αντιμετώπιζαν σαν ζώα»
Ανανεώθηκε:
Συγκλονίζει με τις περιγραφές του Ουκρανός πεζοναύτης που συνελήφθη από τους Ρώσους και ήταν αιχμάλωτος πολέμου για τέσσερις μήνες.
Τα σημάδια της κακοποίησης είναι εμφανή: τα ρούχα κρέμονταν πάνω του, έχει χάσει πολλά κιλά ενώ το πρόσωπό του ήταν χτυπημένο.
Δημοσιογράφος του Sky News τον συνάντησε και συνομίλησε μαζί του για τα όσα έζησε στα χέρια των Ρώσων μετά την πτώση της Μαριούπολης.
Όπως περιγράφει ο 42χρονος Μιχάιλο Ντιάνοφ που βρισκόταν στο εργοστάσιο χάλυβα στο Αζοφστάλ, «σκεφτόμασταν κάθε μέρα εάν θα επιζήσουμε, κάναμε αυτές τις σκέψεις όσο βρισκόμασταν ακόμα στο Αζοφστάλ. Πιστεύαμε πως θα ήταν το τέλος».
Ο Μιχαΐλο συνελήφθη μετά την επί εβδομάδες πολιορκία της Μαριούπολης και ήταν μεταξύ των 215 που απελευθερώθηκαν πρόσφατα σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία.
«Πίστεψέ με, μετά από ένα μήνα πείνας, όταν κλείνεις τα μάτια, ξεχνάς την οικογένειά σου, τη χώρα σου, τα πάντα. Το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι είναι το φαγητό», λέει στη δημοσιογράφο Σάλι Λόκγουντ.
«Μας αντιμετώπιζαν σαν ζώα»
Ο Μιχαΐλο έχασε 40 κιλά στους τέσσερις μήνες που ήταν αιχμάλωτος πολέμου.
«Ήταν αδύνατο να φας. Σου έδιναν 30 δευτερόλεπτα για κάθε γεύμα», περιγράφει.
«Σε αυτό το χρόνο πρέπει να φας όσο προλαβαίνεις».
«Το ψωμί ήταν επίτηδες πολύ σκληρό. Όσοι είχαν χτυπήσει στα δόντια τους δεν προλάβαιναν να φάνε στην ώρα τους. 30 δευτερόλεπτα και μετά έπρεπε να σταματήσεις. Μετά έπρεπε να σηκωθείς αμέσως και να τρέξεις. Ήταν έτσι όλη την ώρα. Μας συμπεριφέρονταν σαν ζώα», σημειώνει.
Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχτηκαν στη φυλακή Ολενίβκα, στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία, ένα «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπως το περιγράφει.
«Ξύλο και ηλεκτροσόκ»
Ο 42χρονος στη συνέχεια περιγράφει πώς τους πετούσαν στην απομόνωση και τους βασάνιζαν για ασήμαντους λόγους, όπως εάν έβρισκαν κάποιο μούρο και το έτρωγαν.
Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο, τους χτυπούσαν με ξύλα, τους έκαναν ηλεκτροσόκ ενώ τους έβαζαν βελόνες κάτω από τα νύχια τους, ως βασανιστήρια.
Για την φυλακή λέει πως ήταν σα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Σε έναν χώρο που είναι σχεδιασμένους για 150 άτομα βρίσκονταν 800 κρατούμενοι.
Όπως σημειώνει το Sky News, είναι αδύνατον να επαληθευτούν τα λεγόμενά του με ανεξάρτητο τρόπο λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Η φυλακή Ολενίβκα βομβαρδίστηκε τον Ιούλιο, με πάνω από 50 ανθρώπους να σκοτώνονται από την επίθεση.
Την ημέρα εκείνη δεν βρισκόταν σε αυτή καθώς λάμβανε θεραπεία για το χέρι του σε άλλη τοποθεσία. Όπως λέει του έγινε επέμβαση με μια πένσα και χωρίς να του δοθεί αναισθησία.
Πριν αιχμαλωτιστεί, είχε κυκλοφορήσει φωτογραφία του από το Αζοφστάλ που έδειχνε πως είχε επίδεσμο στο σπασμένο του χέρι. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, το οστό «έδεσε» λάθος λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Μετά από αυτό, αφέθηκε ελεύθερος.
«Μας έγδυσαν εντελώς. Μας έβγαλαν τους γύψους, τα πάντα. Μας έψαξαν. Και μετά έπρεπε να κάτσουμε οκλαδόν για πέντε ώρες. Χωρίς πάγκο, φυσικά. Απλώς περιμέναμε. Δεν ξέραμε τι επρόκειτο να μας συμβεί», λέει.
Του έχει μείνει ένα μεγάλο σημάδι στη μύτη με τη δημοσιογράφο να τον ρωτά τι συνέβη.
«Μονοταινία», απαντά. «Τύλιξαν ταινία γύρω από το κεφάλι μου σφιχτά. Πέρασα έτσι μια μιάμιση μέρα περίπου».
«Πολλά πράγματα έχουν χάσει την αξία τους»
Ο Μιχαΐλο ταξίδεψε για 36 ώρες με τα μάτια του κολλημένα χωρίς να έχει ιδέα πού πήγαινε. Μεταφέρθηκε με λεωφορείο σε αεροπλάνο και ξανά σε λεωφορείο.
Όταν του έβγαλαν την ταινία κατάλαβε πως ήταν πίσω στην πατρίδα του.
Τώρα πρέπει να πάρει 20 κιλά για να μπορέσει να κάνει διορθωτική επέμβαση στο χέρι του.
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.
«Όλοι είναι τραυματισμένοι», λέει, «θεωρώ ότι είμαι ψυχικά δυνατός άνθρωπος, αλλά για μένα πολλά πράγματα έχουν χάσει την αξία τους», καταλήγει.