Βρετανία: Υπερασπίστηκε τον «μίνι προϋπολογισμό» ο υπουργός Οικονομικών
Ανανεώθηκε:
Έπειτα από μία εβδομάδα χάους στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ υπερασπίστηκε τον «μίνι προϋπολογισμό» που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει μαζικές μειώσεις φόρων.
Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, «δεν είχε άλλη επιλογή» καθώς ο πληθωρισμός σπάει ρεκόρ στη χώρα.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας παρουσίασε στις 23 Σεπτεμβρίου μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την παροχή επιδομάτων για την αντιμετώπιση των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας και μειώσεις φόρων που αφορούν τους πιο πλούσιους, το ιλιγγιώδες κόστος των οποίων προκάλεσε την ανησυχία των χρηματαγορών.
«Φυσικά πρόκειται για μια δυσβάσταχτη παρέμβαση, αλλά τι επιλογή είχαμε; Σκεφτείτε το κόστος που θα είχε για την βρετανική οικονομία η μαζική ανεργία, μια κατάρρευση της κατανάλωσης και το κλείσιμο εταιρειών», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph o Κουάρτενγκ.
«Το να μην κάνουμε τίποτα δεν ήταν επιλογή. Το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος του σχεδίου αυτού», πρόσθεσε.
Μετά την ανακοίνωση του «μίνι προϋοπολογισμού» η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βρετανία να αναθεωρήσει το σχέδιό της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη εκτάκτως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.
Τελευταίο πλήγμα για την κυβέρνηση της Τρας, που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερες από τρεις εβδομάδες, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το βρετανικό χρέος, αλλάζοντας από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑ.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευσή μας για βιώσιμα δημοσιονομικά», σχολίασε ο Κουάρτενγκ, διαβεβαιώνοντας ότι στις 23 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει «ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του χρέους» το οποίο θα περιλαμβάνει «δέσμευση για πειθαρχία στον τομέα των δαπανών».
Από την πλευρά της η Τρας, λιγότερο δημοφιλής από ποτέ, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «αναταράξεις», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον «μίνι προϋπολογισμό».
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά είμαι αποφασισμένη να κάνω ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσω τις οικογένειες και την οικονομία», τόνισε χθες.
Τα βρετανικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με έναν πληθωρισμό που πλησιάζει το 10% και ανησυχούν αν θα μπορούν να ζεσταθούν αυτό τον χειμώνα και να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Παρά την ανακοίνωση για πάγωμα του πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αυτές έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους. Και οι προαναγγελθείσες μειώσεις φόρων θα ωφελήσουν αρχικά τους πιο πλούσιους.