Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Κιέβου για τα ψευδο-δημοφηφίσματα - «Απάτη», λέει ο Μπάιντεν
Την έντονη αντίδραση του Κιέβου αλλά και του δυτικού κόσμου εξακολουθούν να προκαλούν τα δημοψηφίσματα που διενεργούν οι Ρώσοι σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, και τα οποία αναμένεται ότι θα αλλάξουν με βίαιο τρόπο το status quo στα εδάφη αυτά.
Τα δημοψηφίσματα σε Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα, περιοχές που, όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, αντιστοιχούν στο 15% περίπου της ουκρανικής επιφάνειας, βρίσκονται σε εξέλιξη από την Παρασκευή.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι σχετικά με την αξιοπιστία διεξαγωγής τους καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε αυτές τις περιοχές έχει εκτοπιστεί και οι εναπομείναντες αναγκάζονται να ψηφίσουν υπό το φόβο των ρωσικών όπλων.
Ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι στην πόλη Starobilsk απαγορεύτηκε η έξοδος του πληθυσμού και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να βγουν από τα σπίτια τους για να ψηφίσουν στο «δημοψήφισμα».
Στην πόλη Bilovodsk, ένας διευθυντής εταιρείας είπε στους υπαλλήλους ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και όποιος αρνηθεί να λάβει μέρος θα απολυόταν και τα ονόματά τους θα δίνονταν στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τα «ψευδοδημοψηφίσματα».
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ο κόσμος θα αντιδράσει απολύτως δίκαια στα ψευδοδημοψηφίσματα – θα καταδικαστούν απερίφραστα».
Τα ψηφοδέλτια στις επαρχίες που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν απορριφθεί ως «απάτη» από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.
Σε σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας είναι απάτη και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας».
Στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Προέλαση των Ουκρανών
Επί του πεδίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες την ανακατάληψη της Γιατσίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της προήλασαν νότια του Μπαχμούτ, περιοχής στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και μήνες να θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός.
Από την πλευρά των αυτονομιστών, ο επικεφαλής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν αναφέρθηκε σε μια κατάσταση "εξαιρετικά δύσκολη" στο βόρειο τμήμα της πόλης του.
Στην περιοχή του Λουχάνσκ, άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Μαρότσκο, γνωστοποίησε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου "θέλουν να κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν το δημοψήφισμα".
Η εσπευσμένη ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων αυτών συνοδεύτηκε με αυτήν την Τετάρτη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της άμεσης μερικής επιστράτευσης τουλάχιστον 300.000 εφέδρων. Ο Πούτιν απείλησε επίσης να χρησιμοποιήσει όλο το ρωσικό οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.
Αν και τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν σχεδόν καθόλου εικόνες από την επιστράτευση, πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άνδρες με σκυθρωπά πρόσωπα να ανεβαίνουν σε λεωφορεία αφού αγκάλιαζαν τους δικούς τους, ορισμένοι με μάτια βουρκωμένα.
Ο 29χρονος Κονσταντίν, με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, δήλωσε ότι του εστάλη φύλο ατομικής προσκλήσεως στο σπίτι των γονιών του. «Είμαι ακόμη υπό κατάσταση σοκ», είπε. «Δεν θέλω να κρυφτώ, αλλά ούτε πετάω από τη χαρά μου», σημείωσε.
Άλλοι είδαν να τους δίδεται φύλο πορείας μετά την σύλληψή τους στις διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη κατά της επιστράτευσης.
«Περίμενα τα συνηθισμένα: τη σύλληψη, το αστυνομικό τμήμα, το δικαστήριο. Αλλά όταν άκουσα να μου λένε: 'Αύριο φεύγεις για τον πόλεμο', (...) αυτό ήταν δυσάρεστη έκπληξη», διηγήθηκε στο AFP ο επίσης 29χρονος Μιχαήλ Σουέτιν, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο.
Η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης ώθησε επίσης πολλούς Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκαλώντας συρροή στα σύνορα, χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει σε αριθμούς το μέγεθος του φαινομένου.
Η Φινλανδία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να περιορίσει "σημαντικά" την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της, ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ήδη σταματήσει δραστικά τις εισόδους εδώ και εβδομάδες.