Όπου φύγει - φύγει: Στα σύνορα χιλιάδες Ρώσοι για να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν
Τη ζωή πολλών Ρώσων άλλαξε μέσα σε μια νύχτα η «μερική επιστράτευση» που προανήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του αυτήν την εβδομάδα, καθώς συναισθηματικά φορτισμένοι άνδρες αποχαιρετούν την οικογένειά τους για να καταταγούν, ενώ άλλο επιχειρούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο, περνώντας τα σύνορα οδικώς ή αεροπορικώς.
Για πολλούς από αυτούς, ο λόγος της φυγής είναι ο ίδιος: να αποφύγουν την επιστράτευση προκειμένου να συμμετάσχουν στον παράλογο πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στη γειτονική Ουκρανία. Ωστόσο οι καταστάσεις που περιβάλουν τις αποφάσεις τους -καθώς και τη δυσκολία τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους – είναι βαθιά προσωπικές για καθένα από αυτούς.
Για τον Ιβάν, ο οποίος εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος και έφυγε για τη Λευκορωσία την Πέμπτη, το κίνητρο ήταν ξεκάθαρο: «Δεν στηρίζω αυτό που συμβαίνει, οπότε αποφάσισα ότι έπρεπε άμεσα να φύγω», λέει στο CNNi.
«Ένιωσα ότι οι πόρτες κλείνουν, κι αν δεν το κάνω τώρα αμέσως δεν θα μπορώ να το κάνω αργότερα», προσθέτει, ενώ θυμάται τον στενό του φίλο ο οποίος, έχοντας δύο μικρά παιδιά, δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει.
Ο 29χρονος Αλεξέι, από την άλλη, ο οποίος έφτασε στη Τζόρτζια από τη Ρωσία με λεωφορείο επίσης την Πέμπτη, είπε στο CNNi ότι έλαβε την ίδια απόφαση εν μέρει λόγω της καταγωγής του.
«Η μισή μου οικογένεια είναι Ουκρανοί. Αν και προς το παρόν δεν είμαι υπό επιστράτευση, νομίζω ότι αν αυτό συνεχιστεί όλοι μας θα κληθούμε να καταταγούμε».
Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιστρατευθούν 300.000 έφεδροι, καθώς η Μόσχα πασχίζει να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις μετά από την επιτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου αυτόν τον μήνα. Η κίνηση πρόκειται να αλλάξει το εύρος της εισβολής της Ρωσίας από μια επίθεση που διεξάγεται κυρίως από εθελοντές σε μια επίθεση που εμπλέκει μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της.
Τις επόμενες κιόλας ώρες από την κήρυξη από τον πρόεδρο Πούτιν της μερικής εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές στα συνοριακά περάσματα.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί θεωρούν η Γεωργία αλλά και η Φινλανδία. Τη φυγή στη Γεωργία διευκολύνει το γεγονός ότι η χώρα κατάργησε ήδη από το 2012 την απαίτηση να έχουν βίζα οι Ρώσοι πολίτες, προκειμένου να εισέλθουν.
Πυκνή παραμένει και σήμερα η διέλευση οχημάτων από τη Ρωσία στη Φινλανδία μέσω των νοτιοανατολικών της συνόρων, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή της χώρας, που όπως είπε στο Reuters. Σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα ήταν υπερδιπλάσιος ο αριθμός των Ρώσων που έφθασε χθες στη χώρα.
Καθώς μάλιστα αυξήθηκε χθες η διέλευση οχημάτων από τον ανατολικό γείτονά της, η Φινλανδία σκέφτεται να απαγορέψει στους περισσότερους Ρώσους την είσοδο στα εδάφη της.
Περί τα 7.000 άτομα εισήλθαν χθες Πέμπτη από τη Ρωσία στη Φινλανδία, οι 6.000 εξ’ αυτών Ρώσοι, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 107% σε σύγκριση με την ίδια μέρα πριν από μία εβδομάδα. Τρεις εκ των αφιχθέντων ζήτησαν άσυλο, ενώ ουδείς την περασμένη εβδομάδα.
Τα φινλανδικά συνοριακά περάσματα παραμένουν μεταξύ των λίγων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους μετά το κλείσιμο από σειρά χωρών τόσο των φυσικών συνόρων όσο και του εναέριου χώρου τους σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ουρά που σχηματιζόταν σήμερα ήταν η μεγαλύτερη στο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα της Βαάλιμαα, έφτανε τα περίπου 500 μέτρα και ήταν μεγαλύτερη από αυτές την ίδια μέρα τις προηγούμενες εβδομάδες, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Οι ουρές ήταν επίσης "πιο μεγάλες από το φυσιολογικό" στο δεύτερο μεγαλύτερο μεθοριακό πέρασμα, αυτό της Νούιγιαμάα, σύμφωνα με την φινλανδική συνοριοφυλακή.
Προτροπή Ζελένσκι για διαδηλώσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε χθες Πέμπτη τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.
«55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!», δήλωσε στα ρωσικά ο ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του.
«Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;», τόνισε ο Ζελένσκι.
Υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες».
Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.
«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν)», συνέχισε ο Oυκρανός πρόεδρος.
Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.
Μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αναφέρθηκε συνωστισμός στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν υπήρξε διαθέσιμη εκτίμηση του αριθμού αυτού, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις σχετικές αναφορές, κάνοντας λόγο για «υπερβολές».