ΗΠΑ: Συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του με φόντο την ένταση για την Ταϊβάν
Ανανεώθηκε:
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της κινεζικής διπλωματίας συναντώνται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με φόντο τις οξυμένες εντάσεις για την Ταϊβάν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα δει τον Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά τις συνομιλίες που είχαν τον Ιούλιο στο Μπαλί, όπου διαβεβαίωσαν πως πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν τον διάλογο.
Όμως, έναν μήνα αργότερα, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν, πυροδοτώντας την οργή του Πεκίνου και την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η χώρα του θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, θέτοντας για ακόμη μια φορά υπό αμφισβήτηση την λεγόμενη «στρατηγική αμφισημία» των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ένδειξη κατευνασμού ήταν πως ο κινέζος υπουργός είπε χθες πως συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, τον πρώην ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, παρότι το Πεκίνο ανέστειλε τη συνεργασία στο ζήτημα εν είδει αντιποίνων για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊπέι.
Σε ομιλία του χθες ο κ. Ουάνγκ εξέφρασε πάντως ξανά την οργή του Πεκίνου για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.
Το ζήτημα της Ταϊβάν έχει μετατραπεί στο πιο λεπτό στις διμερείς σχέσεις, τόνισε. «Εάν τύχει λαθεμένων χειρισμών θα μπορούσε να καταστρέψει τις αμερικανοσινικές σχέσεις», προειδοποίησε κατά την ομιλία του στο κέντρο μελετών Asia Society.
«Όπως οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν στη Χαβάη να ανεξαρτητοποιηθεί, η Κίνα έχει δικαίωμα να θέλει την ενοποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Ουάνγκ.
Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει της ενδεχόμενης διά ζώσης συνάντησης του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο αμερικανός πρόεδρος, πιθανόν τον Νοέμβριο στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.
Ο κ. Ουάνγκ είπε πως οι δύο χώρες θέλουν να φροντίσουν η σχέση τους να «λειτουργεί», να μην υπάρξει σύγκρουση, όμως πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον παίζει σε πολλά ταμπλό.
Το αμερικανικό Κογκρέσο στηρίζει θερμά την Ταϊβάν και σχέδιο νόμου που προβλέπει απευθείας χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν πέρασε πρόσφατα στάδιο-κλειδί στη Γερουσία.
Ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε χθες Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον νοτιοκορεάτη και με τον ιάπωνα ομόλογό του και λίγο προτού δει τον κ. Ουάνγκ θα έχει συνομιλίες στο πλαίσιο της Quad («τετραμερούς»), συμμαχίας που έχουν συμπήξει οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία.