ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κρατικοποιείται η μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper

Γερμανία: Κρατικοποιείται η μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper
AP Photo/Martin Meissner (Φωτογραφία αρχείου)

Το γερμανικό κράτος θα κρατικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, όπως ανακοίνωσεο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, έκαψε τα ταμειακά της αποθέματα προμηθεύοντας φυσικό αέριο στην άμεση αγορά, αφού η Ρωσία διέκοψε τις ροές προς τη Γερμανία, πυροδοτώντας ένα πακέτο διάσωσης με το Βερολίνο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Για τον φινλανδικό όμιλο, η συμφωνία θα τερματίσει μια άτυχη επένδυση στην Uniper που ξεκίνησε το 2017 και συνάντησε την αντίσταση του γερμανικού ομίλου λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να διαλυθεί από τον κύριο μέτοχό του.

Προειδοποιήσεις Χάμπεκ για λογαριασμούς - «φωτιά» στην ενέργεια

Στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε τη Κυριακή, τους καταναλωτές ότι κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες αντιμέτωποι ακόμη και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας και παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική κατάρρευση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί.

«Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 30 σε 60 λεπτά, αλλά αν είμαστε καλοί και αναθεωρήσουμε το σύστημα, ίσως η κατάσταση να είναι καλύτερη. Με το φυσικό αέριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, απειλούμαστε με τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του κόστους», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική διάλυση.

«Πολύς κόσμος έχει εξοργιστεί με το θέμα της εισφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απογοήτευση των νέων από την πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα, ζήτησε υπομονή έως το τέλος της νομοθετικής περιόδου, καθώς τώρα, όπως είπε, κυριαρχεί η συζήτηση για την κρίση. Ακόμη και για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, ο κ. Χάμπεκ έκανε λόγο για «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία», λόγω των συνθηκών. «Αν αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα, έχουμε καλές πιθανότητες το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα η κατάσταση στη Γερμανία να είναι πολύ πιο εύκολη», πρόσθεσε.