ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψηφίσματα στην Ουκρανία: Να συνομιλήσει επειγόντως με Πούτιν ζητά ο Μακρόν - Καταδικάζει ο Σολτς

Δημοψηφίσματα στην Ουκρανία: Να συνομιλήσει επειγόντως με Πούτιν ζητά ο Μακρόν - Καταδικάζει ο Σολτς
Οξύνεται η σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης μετά τις ανακοινώσεις για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας Ludovic Marin, Pool via AP

Υπ' ατμόν η Δύση ενώπιον του σχεδίου προσάρτησης κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών που θέτει σε εφαρμογή η Ρωσία, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να ζητά κατά πληροφορίες επειγόντως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να καταδικάζει τα «χαλκευμένα» δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα.

Μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης στα ανατολικά και νότια εδάφη της χώρας, οι «αρχές» σε τέσσερις πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τη Ρωσία ζώνες -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- προκηρύσσουν συντονισμένα τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία το διάστημα μεταξύ 23ης και 27ης Σεπτεμβρίου, σε μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και της σύγκρουσης του Κρεμλίνου με τη Δύση.

Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να απευθύνει διάγγελμα το βράδυ, αν και δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι «αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα» που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «απαράδεκτα».

«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας....», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Αναφορές θέλουν την ίδια στιγμή τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να έχει ζητήσει να επικοινωνήσει άμεσα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η προκήρυξη των δημοψηφισμάτων, που συνοδεύεται από «έκκληση» προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει άμεσα στην προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών έρχεται τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στα ανατολικά και καταγράφουν πρόοδο στο νότο, έχοντας θέσει τον φιλόδοξο στόχο της ανακατάληψης του μεγαλύτερου τμήματος της Χερσώνας έως τα τέλη του έτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει ήδη μία ιδιαίτερης σημασίας συμβολική νίκη με την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας το Λουχάνσκ, η οποία είχε περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών από τα πρώτα στάδια του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά

Στην «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών περνά ο Πούτιν στην Ουκρανία

Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας και της Ζαπορίζα στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία αντίστοιχα.

Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 -προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.