ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις» (Photo by Serkan Avci/Anadolu Agency via Getty Images)

Συμφωνία, με την οποία θα επιλύεται η διαμάχη για ένα πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, συνήψαν η Τουρκία με τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία προβλέπει επαναφορά στο έργο της τουρκικής εταιρείας η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ του δικτύου NTV και άλλων μέσων ενημέρωσης.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σχετικά με το Ακούγιου», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Χθες Παρασκευή, δύο πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στην συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήλθαν τότε στη δημοσιότητα, η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία Rosatom, ανάδοχος του έργου, μέσω της θυγατρικής της στην Τουρκία "Akkuyu Nuclear JSC" (AKKUYU NÜKLEER ANONİM ŞİRKETİ) κατήγγειλε στις 26 Ιουλίου τη σύμβασή της με την τουρκική IC İçtaş, κύρια εργολήπτρια εταιρεία όσον αφορά την κατασκευή των κτιριακών υποδομών του σταθμού.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου, το Bloomberg δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Rosatom Corp. είχε στείλει πριν από μία εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Akkuyu Nuclear, ενώ προγραμματίζονταν άλλα δύο παρόμοια εμβάσματα για τις εβδομάδες που ακολουθούσαν, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η IC İçtaş υποστήριξε ότι η κίνηση των Ρώσων ήταν παράνομη και πρόβαλε σειρά επιχειρημάτων που αποκάλυπταν πόσο περίπλοκες είναι οι συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και το μέγεθος των οικονομικών συμφερόντων πίσω από το έργο.

Ως αιτία καταγγελίας της σύμβασης η Akkuyu Nuclear επικαλέστηκε τη μη τήρηση από την πλευρά της IC İçtaş των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας στις κτιριακές υποδομές που κατασκεύαζε. Δηλαδή, η Akkuyu Nuclear και κατ’ επέκταση η μητρική της Rosatom Corp. ομολογούσε ότι ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός παρουσιάζει κενά στην ασφάλειά του. Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, το έγγραφο που απέστειλαν οι Ρώσοι στην τουρκική πλευρά με τη σοβαρή αυτή καταγγελία αριθμοί 60 σελίδες και δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Λίγο αργότερα, η Akkuyu Nuclear ανέθεσε την εργολαβία του κατασκευαστικού μέρους του σταθμού στην εταιρεία TSM, που ιδρύθηκε με ρωσικά κεφάλαια. Οι ίδιες πηγές σημειώναν ότι η TSM συνέχιζε το έργο της κατασκευής χωρίς καμία καθυστέρηση υπογράφοντας με τη σειρά της συμβάσεις με τους ίδιους υπεργολάβους που χρησιμοποιούσε η καθαιρεθείσα IC İçtaş και υποτίθεται πως αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την ελλιπή ασφάλεια των υποδομών του σταθμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης