ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Στις 30 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας συζητούν τις προτάσεις της Κομισιόν

ΕΕ: Στις 30 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας συζητούν τις προτάσεις της Κομισιόν
Στις 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές της ενέργειας (AP Photo/Olivier Matthys)

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή από τον Τσέχο υπουργό Βιομηχανία, Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με καταχώρισή του στο Twitter.

«Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έγγραφο που διέρρευσε και βρίσκεται υπό την κατοχή της, η Κομισιόν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ιδέα επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων φόρων στις εταιρείες ενέργειας.

Το προσχέδιο του κανονισμού «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» δεν προβλέπει πλαφόν στο ρωσικό ή το εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθώς τα κράτη – μέλη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ αντ' αυτού αναμένεται να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με χωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το τελικό κείμενο μπορεί να τροποποιηθεί, ωστόσο το εν λόγω προσχέδιο δείχνει την ανησυχία της Κομισιόν ότι δεν θα λάβει αρκετή στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν.

Άλλωστε, οι χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την επιβολή πλαφόν, φοβούμενες ότι το Κρεμλίνο να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Σενάριο καθόλου απίθανο αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη απειλήσει να φρενάρει τις εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη, σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν.

Αρνητικά βλέπουν και η Ολλανδία με τη Δανία κάθε είδους πλαφόν στις τιμές ενέργειας ενώ και η Γερμανία φαίνεται να ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση στο ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν διχαστική.