ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Κλειστή επ' αόριστον η «στρόφιγγα» φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

Oι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα AP Photo / Michael Probst

«Επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» που δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα, χαρακτήρισαν οι ρωσικές αρχές τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το κλείσιμο επ' αόριστον της «στρόφιγγας» και κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ευρώπη, που σπεύδει να θωρακιστεί.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Δευτέρα ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom που δήλωσε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ρωσικές αρχές ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Την περασμένη Παρασκευή η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε διαρροή λαδιού στη μοναδική εν λειτουργία τουρμπίνα στον σταθμό Πορτοβάγια και ότι υποχρεωνόταν να αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής. Επικαλέστηκε μάλιστα τη Siemens Energy, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση στις τουρμπίνες του Nord Stream 1, ότι «τα αίτια της διαρροής λαδιού μπορούν να αποκλειστούν μόνο από εξειδικευμένη εταιρεία επισκευής».

Το Σάββατο, η Siemens Energy δήλωσε ότι δεν της είχε ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών και ότι το πρόβλημα που έχει αναφέρει η Gazprom δεν επηρεάζει συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και πως οι τεχνικοί θα μπορούσαν να σφραγίσουν επί τόπου το σημείο όπου εντοπίστηκε η διαρροή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως υπάρχουν κι άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον συγκεκριμένο σταθμό.

Η σημερινή ανακοίνωση της Gazprom επί της ουσίας αυξάνει την πίεση στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη, με το Βερολίνο να σπεύδει να θωρακιστεί κλείνοντας συμφωνία με τη Γαλλία για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου, την ώρα που οι «27» μελετούν τη λήψη μέτρων όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Νωρίτερα, σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι η ροή φυσικού αερίου «εμποδίζεται» από τις κυρώσεις της Δύσης.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς Ρωσία: Η Ευρώπη θα επικρατήσει, θα βοηθήσουμε τους πολίτες μας

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» των ενεργειακών πόρων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιενέδωσε αποφασιστική απάντηση στη Μόσχα που απείλησε να μην ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου του Nord Stream 1.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Εικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει:

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές.

»Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει.

»H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

- Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

- Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο

- Βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα

- Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για αλληλοστήριξη

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν, στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Παράλληλα, η Γερμανία αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η Γερμανία θα κρατήσει σε εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 τους δύο από τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, -τους οποίους σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους-, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, έκτακτη ρευστότητα στο «τραπέζι» των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης