Γερμανία: Αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών
Ανανεώθηκε:
Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Η Γερμανία θα κρατήσει σε εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 τους δύο από τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, -τους οποίους σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους-, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Οι σταθμοί Isar 2 και Neckarwestheim 2, δυνατότητας παραγωγής 1.400 μεγαβάτ ο καθένας, (ανήκουν στις εταιρείας E.ON και EnBW αντίστοιχα), επρόκειτο να κλείσουν μαζί με τον τρίτο, τον Emsland της εταιρείας RWE, στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Τώρα όμως μπορεί να κληθούν να βοηθήσουν εάν παρατηρηθούν ελλείψεις τον χειμώνα.
Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Ρωσία στις παραδόσεις φυσικού αερίου δικαιολογούν το μέτρο αυτό. Με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών εξάλλου, το φυσικό αέριο θα μπορεί να διατεθεί για τα εργοστάσια και για τη θέρμανση των κατοικιών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο σταθμοί δεν θα εφοδιαστούν με νέα καύσιμα. Μέχρι τον χειμώνα του 2023/24, η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις για την εισαγωγή αερίου χάρη στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), εκτιμά η κυβέρνηση.
Συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για αλληλοστήριξη
Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν, στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.
«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.