ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Χάπια ιωδίου στέλνει η ΕΕ - Στο Κίεβο έφτασε η αποστολή της ΙΑΕΑ

Ζαπορίζια: Χάπια ιωδίου στέλνει η ΕΕ - Στο Κίεβο έφτασε η αποστολή της ΙΑΕΑ
Χάπια ιωδίου ήδη μοιράζονται στους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ταμπλέτες ιωδίου για την προστασία από έκθεση σε ραδιενέργεια αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Στο Κίεβο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία επίκειται να επιθεωρήσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Χάπια ιωδίου ήδη μοιράζονται στους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, εντούτοις η ΕΕ προμηθεύει την Ουκρανία με περισσότερες από πέντε εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που θα καταστήσει εφικτή τη διανομή σε κατά πολύ ευρύτερη κλίμακα, επισημαίνει το BBC.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένας από τους τέσσερις που λειτουργούν στην Ουκρανία και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 MW έκαστος -εκ των οποίων σε λειτουργία βρίσκονται οι δύο.

Ρωσικά στρατεύματα τον κατέλαβαν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια έχει γίνει επί εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών, για τους οποίους τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πυρηνικός σταθμός είχε αποσυνδεθεί προσωρινά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη, στο Κίεβο την αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία έφθασε στην Ουκρανία για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Θέλουμε η αποστολή της IAEA με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή [Ραφαέλ] Γκρόσι να βρει έναν τρόπο μέσω [...] διαδρόμων ασφαλείας για να φθάσει στον σταθμό και να κάνει το καλύτερο δυνατό για την αποτροπή του κινδύνου [σ.σ. μιας πυρηνικής καταστροφής], δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει από τη Ρωσία «την άμεση αποστρατιωτικοποίηση του [πυρηνικού] σταθμού», σημείωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών και την επιστροφή των εγκαταστάσεων «υπό τον ουκρανικό έλεγχο».