ΚΟΣΜΟΣ

Columbia: Η γεωργία υπεύθυνη για την πιο επικίνδυνη μόλυνση

Columbia: Η γεωργία υπεύθυνη για την πιο επικίνδυνη μόλυνση
EPA/CJ GUNTHER

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για την χειρότερη μορφή μόλυνσης του αέρα, διαπιστώνει νέα έρευνα, καθώς οι αζωτούχες ενώσεις από τα λιπάσματα και τα ζωικά απόβλητα «πετούν» πάνω από βιομηχανικές περιοχές και ενώνονται για να σχηματίσουν λεπτά και πολύ επικίνδυνα σωματίδια ρύπανσης.

Όταν οι ενώσεις του αζώτου αναμιγνύονται με τον αέρα που ήδη έχει ρυπανθεί από τη βιομηχανία, ενώνονται για να σχηματίσουν στερεά σωματίδια που μπορούν να κολλήσουν στον ιστό των πνευμόνων των παιδιών και των ενηλίκων, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή, διαταραχές των πνευμόνων και τη λειτουργία της καρδιάς, και τελικά ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Οι ενώσεις αυτές προέρχονται από πλούσια σε άζωτο λιπάσματα, τα οποία έχουν τεθεί σε κοινή χρήση για δεκαετίες. Το άζωτο, το κύριο συστατικό του αέρα που αναπνέουμε, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Έτσι σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η γεωργική βιομηχανίας τοποθετεί άζωτο το οποίο ήδη υπάρχει στην γη , σε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα και ενισχύοντας αυτή την ανάπτυξη, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια βιομηχανική τοποθέτηση του αζώτου, ήδη με φυσική παρουσία στο έδαφος .

Η αμμωνία, της οποίας η χημική σύνθεση είναι το άζωτο και το υδρογόνο (ΝΗ3), είναι ένα υποπροϊόν από λιπάσματα και ζωικά απόβλητα που προέρχονται από τις εκκρίσεις των ζώων.

Η σύνδεση ανάμεσα στην ρύπανσης και της αμμωνίας από γεωργικές πηγές άργησε να διαπιστωθεί , αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή πλέον είναι μια σημαντικότατη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Ευρώπη, μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Όταν η αμμωνία στην ατμόσφαιρα φτάνει σε βιομηχανικές περιοχές, οι ρύποι από την καύση, που περιλαμβάνουν οξείδια του αζώτου που παράγονται από πετρελαιοκίνητα οχήματα και οι ενώσεις του θείου από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ορισμένες άλλες βιομηχανικές διεργασίε ενώνονται και δημιουργούν πολύ μικρά σωματίδια.

Αν και αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, το μικροσκοπικό μέγεθός τους σημαίνει ότι αυτά τα σωματίδια είναι ικανά να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες των ανθρώπων όταν εισπνέονται. Όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα στους νέους, τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους, αλλά μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις .

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν πρόωρα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ρύπανσης του αέρα, προτρέποντας τους βουλευτές να δηλώνουν το πρόβλημα ως «έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

Αλλά ενώ βουλευτές ζήτησαν άμεση δράση, όπως η απόσυρση αυτοκινήτων ντίζελ υπέρ των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων , και απαγόρευση των πιο ρυπογόνων οχημάτων από τα μεγάλα τμήματα πόλεων, το πρόβλημα του πώς θα ελεγχθεί η ρύπανση από τη γεωργία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό χωρίς αντιμετώπιση.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή, η ρύπανση ταξιδεύει εύκολα μεγάλες αποστάσεις και διεθνή σύνορα, καθιστώντας τη πολύ δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

Το να συμβουλέψουμε τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα είναι ένας τρόπος, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η Σούζαν Μπάουερ επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Κολούμπια, δήλωσε: «Η έρευνα δεν είναι κατά των λιπασμάτων. Υπάρχουν πολλά μέρη, όπως στην Αφρική, που χρειάζονται περισσότερα λιπάσματα. Περιμένουμε αύξηση του πληθυσμού, και μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων και έτσι θα δημιουργηθεί ανάγκη για περισσότερο λίπασμα».

Συμπλήρωσε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι ο έλεγχος άλλων μορφών βιομηχανικής ρύπανσης που είναι ο παράγοντας που μετατρέπει την γεωργική ρύπανση στις επικίνδυνες μορφές της. Η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, η χρήση πιο αποδοτικών οχημάτων ακόμα και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η ρύθμιση των ρυπογόνων βιομηχανιών θα είχε αποτέλεσμα, τόνισε.

Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της ρύπανσης στους ωκεανούς, καθώς η απορροή δημιουργεί «νεκρές ζώνες» στις θάλασσες όπου το οξυγόνο έχει σχεδόν εξαλειφθεί και τα ψάρια και άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής δεν μπορούν πλέον να επιζήσουν . Το λίπασμα που «ξεφεύγει» ή φτάνει τον αέρα δεν βοηθάει τις καλλιέργειες που επρόκειτο να ενισχύσει, έτσι αν οι αγρότες ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν λιγότερο λίπασμα και να το χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ποσότητες που φτάνουν στον αέρα ή την θάλασσα.