ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι κλιμάκωσης στο Κόσοβο: Στο «κενό» οι συνομιλίες Βούτσιτς-Κούρτι στις Βρυξέλλες

Φόβοι κλιμάκωσης στο Κόσοβο: Στο «κενό» οι συνομιλίες Βούτσιτς-Κούρτι στις Βρυξέλλες
Ο Ζοζέπ Μπορέλ απευθύνεται στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες AP Photo/Virginia Mayo

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στις κρίσιμες συνομιλίες που είχαν σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης […] Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι διοικητικοί και συνοριακοί κανόνες που θέλει να επιβάλει η Πρίστινα (χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και υποχρέωση των Σέρβων του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου), τους οποίους έχει καταγγείλει το Βελιγράδι.

«Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα […] αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε καλέσει αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, «να είναι ανοικτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος».

«Έτοιμο» το ΝΑΤΟ να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα

Οι δύο ηγέτες είχαν χθες, Τετάρτη, χωριστά συνομιλίες, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της συνάντησής του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών -ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα- να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης

Αρμακόλας στο CNN Greece: Εντάσεις θα υπάρχουν σε κάθε απόπειρα αλλαγών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε εκτιμήσει πως θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».