Αμπντουλχαμίντ Χαν: Κατέβασε τρυπάνι στη Μεσόγειο το τουρκικό σκάφος
Ξεκίνησε τη γεώτρηση στο προκαθορισμένο σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο, 55 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Αττάλειας, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν».
Την είδηση έκανε γνωστή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:
«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ Χαν άρχισε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο σημείο "Γιορουκλέρ-1". Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναζήσουμε τη χαρά που πήραμε στη Μαύρη Θάλασσα, με καλά νέα αυτή τη φορά από τη Μεσόγειο. Με το μόχθο των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι καλή η τύχη του πλοίου μας και η γεώτρησή του καρποφόρα».
Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είχε αποπλεύσει στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, με μία τελετή στην οποία έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την ημέρα εκείνη την επιλογή της θέσης που θα κάνει γεώτρηση το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ως εξής:
«Η Ελλάδα, “πληρεξούσιο κράτος” που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το "Αμπντουλχαμίτ Χαν" εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο αμερικανικός στρατός, που προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία, έχει τοποθετήσει πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη F-22 στην Κρήτη. Η Άγκυρα δεν έπεσε στην παγίδα της Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι πρώτα θα βγάλει φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές της.
Εάν βρεθεί αέριο στις περιοχές αυτές σύντομα, αυτό θα ακυρώσει και τα σχέδια της Ελλάδας και της "Νότιας Κύπρου" στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της».