ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: «Έτοιμο» το ΝΑΤΟ να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα - Συνομιλίες κορυφής στις Βρυξέλλες

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι Γενς Στόλτενμπεργκ και Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες AP Photo/Olivier Matthys

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν συνομιλιών με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, εν όψει της συνάντησης κορυφής Βούτσιτς-Κούρτι που πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη κατόπιν ευρωπαϊκής μεσολάβησης.

Το σπάνιο τετ-α-τετ μεταξύ του Σέρβου προέδρου και του πρωθυπουργού του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, όμως οι πιθανότητες είναι ελάχιστες για απτά βήματα προόδου.

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών -ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα- να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης

Αρμακόλας στο CNN Greece: Εντάσεις θα υπάρχουν σε κάθε απόπειρα αλλαγών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι αυριανές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

«Θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες αύριο [Πέμπτη]. Δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα», είπε ο Βούτσιτς εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Έχουμε την ιστορία μας [...] Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό. Αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, αι θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης», επισήμανε.

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης