ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Η Μόσχα υπόσχεται να διευκολύνει επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Η Μόσχα υπόσχεται να διευκολύνει επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό
Ο σταθμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο πυρών τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για «πυρηνική τρομοκρατία» Russian Defense Ministry Press Service via AP

Εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο βομβαρδισμών, και των διεθνών εκκλήσεων για άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο, η Μόσχα δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» προκειμένου ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να μπορέσουν να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό στη νότια Ουκρανία.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο λίγες μέρες αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο σταθμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο πυρών τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για «πυρηνική τρομοκρατία».

«Σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία και την ηγεσία της, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ειδικοί της IAEA να βρίσκονται στον σταθμό και να δώσουν μια αληθινή αξιολόγηση των καταστρεπτικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην IAEA φέρεται να δήλωσε πως μια επίσκεψη στον σταθμό από την υπηρεσία θα εξεταστεί στο εγγύς μέλλον αλλά τα εμπόδια παραμένουν.

«Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε απολύτως την ασφάλεια της διεθνούς αποστολής», δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα είναι απαράδεκτο», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση Τύπου των 42 χωρών και της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών και οπλισμού στο εργοστάσιο «αψηφά την ασφάλεια» και «τις αρχές που έχουν δεσμευτεί να τηρούν όλα τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ», του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέραν των κρατών μελών της ΕΕ, το αίτημα να φύγει ο ρωσικός στρατός από την εγκατάσταση προσυπογράφεται επίσης από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και αρκετές άλλες χώρες.

«Προτρέπουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του στρατού της και όλο το άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Ζαπορίζια και τον περιβάλλοντα χώρο» και «από όλη την Ουκρανία», ώστε «η διαχειρίστρια εταιρεία και οι ουκρανικές αρχές να μπορέσουν να αναλάβουν ξανά τις ευθύνες τους για αυτό εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων ουκρανικών συνόρων», αναφέρεται.

«Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον ΔΟΑΕ να προχωρήσει στις επαληθεύσεις της τήρησης των ευθυνών της Ουκρανίας ως προς την ασφάλεια (λειτουργίας της εγκατάστασης), με ασφαλή και έγκαιρο τρόπο», προστίθεται στο κείμενο αυτό, που προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου «πυρηνικών δυστυχημάτων και συμβάντων».

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση αυτή εδώ και αρκετές ημέρες.