Λίβανος: Ένοπλος άνδρας κράτησε όμηρο σε τράπεζα ζητώντας τα λεφτά του - Και έγινε εθνικός ήρωας
Ανανεώθηκε:
Ως ήρωας χαιρετίστηκε από τους συμπολίτες του ένας άνδρας ο οποίος μπήκε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βηρυτό κρατώντας όπλο και για περισσότερες από έξι ώρες κρατούσε έναν άνθρωπο όμηρο επειδή δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη των αποταμιεύσεών του.
Οι τράπεζες στο Λίβανο έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Ο ύποπτος μπήκε στην τράπεζα με ένα τουφέκι, έριξε βενζίνη τριγύρω και ζήτησε τα χρήματά του για να πληρώσει όπως είπε λογαριασμούς σε νοσοκομείο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ενέργειές του προσέλκυσαν την υποστήριξη του κοινού - με τα πλήθη που επευφημούσαν να συγκεντρώνονται έξω και να φωνάζουν: «Είσαι ήρωας». Άλλοι φώναζαν: «Κάτω η κυριαρχία των τραπεζών».
Η αντιπαράθεση τελικά έληξε ειρηνικά χωρίς τραυματισμούς, αφού οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεπε στον ύποπτο να λάβει προκαταβολικά 35.000 δολάρια από τις αποταμιεύσεις του, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι LBC.
Η αστυνομία συνόδευσε τους ομήρους και τους υπόπτους μακριά από το υποκατάστημα της Federal Bank κοντά στην οδό Hamra, στα δυτικά της πόλης. Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν εάν ο άνδρας θα αντιμετωπίσει κατηγορίες.
Σύμφωνα με το LBC, η οικογένεια του υπόπτου είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, καθώς ορισμένα μέλη της νοσηλεύονται.
Ο αδελφός του υπόπτου είπε στους δημοσιογράφους: «Ο αδερφός μου έχει 210.000 δολάρια στην τράπεζα και θέλει να πάρει μόλις 5.500 δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοσοκομείου».
Και η σύζυγός του και ο αδερφός του, που βρίσκονταν έξω από την τράπεζα, είπαν ότι «όλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο» για να έχουν πρόσβαση σε ό,τι «δικαίως τους ανήκει».
Οι αυστηροί ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών τέθηκαν σε ισχύ το 2019 προκαλώντας την οργή των κατοίκων του Λιβάνου. Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στον κόσμο στη σύγχρονη εποχή - και ο αντίκτυπός της γίνεται αισθητός ακόμη περισσότερο καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται και υπάρχουν ελλείψεις σε σιτάρι και φάρμακα.