ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Επίλυση με διάλογο ζητά η ΕΕ – Εκκλήσεις για ηρεμία από χώρες της Ασίας

Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Επίλυση με διάλογο ζητά η ΕΕ – Εκκλήσεις για ηρεμία από χώρες της Ασίας
Διεθνείς αντιδράσεις για την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Η ιστορική επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας και ενέτεινε τους φόβους για κρίση στα στενά της Ταϊβάν. Στην Ασία και πέρα από αυτήν, η επίσκεψη έχει προκαλέσει διαφοροποιημένες αντιδράσεις.

Την ανησυχία τους για «τις πρόσφατες και ανακοινωθείσες απειλητικές ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ιδίως τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τον οικονομικό καταναγκασμό, οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση χωρίς λόγο» εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ).

Υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι φυσιολογικό για τους βουλευτές των χωρών μας να ταξιδεύουν διεθνώς. Η κλιμακούμενη απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

«Επαναλαμβάνουμε την κοινή και σταθερή δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων», σημειώνουν.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι ενθάρρυνε «μια ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών». «Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο. Θα πρέπει να διατηρηθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας για να μειωθούν οι κίνδυνοι εσφαλμένων υπολογισμών», δήλωσε εκπρόσωπος των «27».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ είχε «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Πολιτικής Μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδικής νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας, ενώ παράλληλα επιδιώκει «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ζήτησε διάλογο για τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης. «Η στάση της κυβέρνησής μας είναι να διατηρήσουμε στενή επικοινωνία με τα σχετικά μέρη… με βάση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας είναι σημαντικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου.

Η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στη Σεούλ αργά την Τετάρτη, αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμά της. Η μόνη επιβεβαιωμένη συνάντησή της στη Νότια Κορέα μέχρι στιγμής είναι με τον πρόεδρο της εθνικής συνέλευσης, Κιμ Γιν-πιο, την Πέμπτη.

«Χαιρετίζουμε την επίσκεψη της προέδρου Πελόζι στην Κορέα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το προεδρικό γραφείο ελπίζει σε «πολλά επιτεύγματα» στη συνάντηση της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιεόλ δεν θα συναντηθεί με την Πελόζι καθώς βρίσκεται σε διακοπές, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέφρασε ανησυχία για την προγραμματισμένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Χιροκάζου Ματσούνο, να δηλώνει ότι η περιοχή που φιλοξενεί τις ασκήσεις επικαλύπτεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας. Το Τόκιο είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στο Πεκίνο, είπε.

Ωστόσο, η Ιαπωνία δεν σχολίασε την επίσκεψη της Πελόζι και επανέλαβε τη θέση της ότι οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα του στενού της Ταϊβάν είναι σημαντική όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα, και η θέση της Ιαπωνίας είναι ότι αναμένουμε μια ειρηνική λύση των ζητημάτων που περιβάλλουν την Ταϊβάν μέσω διαλόγου», είπε ο Ματσούνο.

Ρωσία

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, χαρακτήρισε την επίσκεψη «σαφή πρόκληση, η οποία είναι σύμφωνη με την επιθετική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τον πλήρη περιορισμό της Κίνας».

Το Πεκίνο «έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα σε σχέση με το ζήτημα της Ταϊβάν», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι ολοένα και πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, με το Πεκίνο να αρνείται να επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντ' αυτού να απηχεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν τη σύγκρουση. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τους φόβους για κινεζική επιθετικότητα στην Ταϊβάν.

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε «ασύνετη παρέμβαση» των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είπε ότι «καταγγέλλουν έντονα» οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικής δύναμης στο ζήτημα της Ταϊβάν και «υποστηρίζουν πλήρως» την Κίνα, τον κύριο σύμμαχό της και οικονομικό της σωτήρα.

Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζ, δήλωσε ότι η χώρα θα «συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα είπε πως «Δεν θέλουμε να δούμε καμία μονομερή αλλαγή στο status quo».

Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη της Πελόζι, αλλά κάλεσε για «διπλωματία και διάλογο». «Είμαστε εδώ και καιρό ένα έθνος που, μπροστά σε εντάσεις σαν αυτές, θα καλέσουμε για διάλογο», είπε η Άρντερν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω ότι… πρόεδροι από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πρόσφατα τηλεφωνικές επικοινωνίες μεγάλης διάρκειας. Αυτό είναι θετικό. Ο διάλογος και η διπλωματία είναι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους τεταμένους καιρούς».