Bloomberg: Η Μόσχα στηρίζει και οικονομικά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, λόγω των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει ότι με εμβάσματα ρωσική κρατική εταιρεία χρηματοδοτεί την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ρωσική κρατική εταιρεία στέλνει εμβάσματα σε μια θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ προγραμματίζονται άλλα δύο παρόμοια εμβάσματα για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.
Το δημοσίευμα επικαλείται ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που αναφέρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, υπενθυμίζει το Bloomberg.
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο του Άκουγιου τα επόμενα δύο χρόνια, είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.
Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τα εμβάσματα ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.