ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Φόβοι για κατάχρηση εξουσίας και ωμή βία κατά διαδηλωτών υπό τον νέο πρόεδρο

Σρι Λάνκα: Φόβοι για κατάχρηση εξουσίας και ωμή βία κατά διαδηλωτών υπό τον νέο πρόεδρο
Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί εδώ και μήνες και διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας AP Photo/Eranga Jayawardena

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν έκκληση προς τον νέο πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, να διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, μετά τις σκηνές βίας στον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών στη χώρα.

Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ισχυρές δυνάμεις οπλισμένων στρατιωτών εισέβαλαν στον καταυλισμό των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό γραφείο και απώθησαν τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας σκληρή βία.

Ο Βικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές, ενώ ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου, μετά την κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής που προκλήθηκε από την καταστροφική οικονομική κρίση, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο, Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα, που διέφυγε στη Σιγκαπούρη.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κολόμπο, ξυλοκοπώντας ανθρώπους, καταστρέφοντας σκηνές και προχωρώντας σε εννέα συλλήψεις.

Άνδρες της αστυνομίας και του στρατού εισέβαλαν στον καταυλισμό, όπου εδώ και τρεις μήνες μένουν εκατοντάδες διαδηλωτές τραυματίζοντας πάνω από 50 εκ των οποίων τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δήλωσαν ότι ένοπλοι στρατιωτικοί με μαύρες στολές άρχισαν να ξηλώνουν βίαια σκηνές κοντά στην προεδρική κατοικία την οποία είχαν καταλάβει μετά από αναίμακτη έφοδο διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα.

Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί εδώ και μήνες και διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Ρατζαπάξα και τους συμμάχους της για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων, για διαφθορά.

Η Human Rights Watch καταγγέλλει ότι η επίθεση αυτή στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον λαό της Σρι Λάνκα πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ωμή βία και όχι το κράτος δικαίου. Δύο δημοσιογράφοι και δύο δικηγόροι δέχθηκαν, επίσης, επίθεση από τους στρατιώτες, ενώ 11 άτομα συνελήφθησαν.

«Χρειάζονται μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες του λαού και απαιτείται μια κυβέρνηση που σέβεται τα βασικά δικαιώματα» σημειώνει ο Μινακσί Γκανγκούλι, υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Νότια Ασία, για να προσθέσει «οι διεθνείς εταίροι της Σρι Λάνκα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση που καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της».

Σε ανάλογο τόνο η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει «είναι ντροπή η νέα κυβέρνηση να καταφεύγει σε τόσο βίαιες τακτικές μόλις μέσα σε λίγες ώρες. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά. Η χρήση βίας, ο εκφοβισμός και οι παράτυπες συλλήψεις απλά επιβεβαιώνουν την επαναλαμβανόμενη πατέντα που χρησιμοποιούν οι αρχές της Σρι Λάνκα».

Βία κατά δημοσιογράφων και δικηγόρων

Αρκετοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενος του BBC, ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο δικηγόροι δέχτηκαν επίθεση όταν πήγαν στον χώρο διαμαρτυρίας και ότι τουλάχιστον ένας τέθηκε υπό κράτηση. Σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη ζητούσαν να σταματήσουν οι «αδικαιολόγητες και δυσανάλογες ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων εναντίον αμάχων.

Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ένας από τους δικηγόρους, που σημείωσε πως οι διαδηλωτές «είχαν ανακοινώσει ότι θα εκκενώσουν ειρηνικά το κτίριο, αλλά οι αρχές το κατέλαβαν βίαια και ξυλοκόπησαν βάναυσα τους ανθρώπους».

Η Meenakshi Ganguly, επικεφαλής Νότιας Ασίας της Human Rights Watch, καταδίκασε την επιδρομή ως «εκδικητική κατάχρηση εξουσιών έκτακτης ανάγκης υπό την εκτελεστική προεδρία για να τιμωρηθούν εκείνοι που επέκριναν τις αποτυχίες της διοίκησης της Ρατζαπάξα».