Μαίνονται οι φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία εν μέσω καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη
Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απηύθυναν προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα τις προσεχείς ημέρες.
Αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 10 αεροσκάφη προσπάθησαν την Παρασκευή να περιορίσουν δύο πυρκαγιές στην περιοχή Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που οδήγησαν στην εκκένωση 11.300 κατοίκων και κατέστρεψαν πευκοδάση κοντά στις ακτές του Ατλαντικού.
Τα πύρινα μέτωπα στη νοτιοανατολική Γαλλία αναζοπυρώθηκαν από τη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους. Στην περιοχή Ζιρόντ, 11.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 18.000 στρέμματα γης έχουν καεί.
Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές που καίνε σε τμήματα της Εξτρεμαδούρα, η οποία συνορεύει με την Πορτογαλία, και της κεντρικής περιοχής Καστίλλης και Λεόν ανάγκασαν την εκκένωση τεσσάρων ακόμη μικρών χωριών αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή. Για πέμπτη ημέρα, οι Ισπανοί πυροσβέστες έδωσαν μάχη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που ξεκίνησε από κεραυνό στην Εξτρεμαδούρα και έχει μετατρέψει σε στάχτη περίπου 13.600 στρέμματα γης.
Στην Καταλονία, οι Αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και τις αθλητικές δραστηριότητες σε 275 πόλεις και χωριά για να αποτρέψουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και περιόρισαν τις αγροτικές εργασίες.
Περισσότερα από 74.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα, παρά τις τιτάνιες προσπάθεις 3.000 πυροσβεστών αλλά και κατοίκων που προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανέφερε ότι 10 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα, Παρασκευή, με αυτές στο βορρά να προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.
Η πορτογαλική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η καμένη έκταση έχει ήδη υπερβεί το σύνολο για το 2021.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε την Παρασκευή ότι το κύμα καύσωνα θα παγίδευε ρύπους στην ατμόσφαιρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του αέρα, ειδικά σε πόλεις και χωριά.
Από τις 7 ως τις 13 Ιουλίου η Πορτογαλία κατέγραψε 238 θανάτους λόγω του καύσωνα, ανέφερε η αρμόδια αρχή της χώρας, DGS. Η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε την Πέμπτη ότι το σύστημα υγείας αντιμετώπιζε μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του κύματος καύσωνα και είπε ότι κάποια νοσοκομεία είχαν κατακλειστεί.
Η βρετανική υπηρεσία πρόγνωσης καιρού εξέδωσε την πρώτη της κόκκινη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε τμήματα της Αγγλίας τη Δευτέρα και την Τρίτη, που οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.
«Ασυνήθιστες, ίσως ρεκόρ θερμοκρασίες είναι πιθανές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε ο επικεφαλής της, μετεωρολόγος Πολ Γκούντερσεν. «Οι νύχτες είναι επίσης πιθανό να είναι ασυνήθιστα θερμές, ειδικά στις αστικές περιοχές» είπε. «Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευρείες επιπτώσεις σε ανθρώπους και υποδομές».
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου, στο Κέμπριτζ στις 25 Ιουλίου του 2019.
Η Χάνα Κλόουκ, ειδική σε θέματα κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, είπε πως το κύμα καύσωνα έδειχνε πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι επείγουσα η ανάγκη να προσαρμοστούμε. «Βλέπουμε αυτά τα προβλήματα τώρα και θα χειροτερέψουν. Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα» είπε στο Reuters.