Ενεργειακή κρίση διαρκείας «βλέπει» ο Σολτς - Παραδόσεις αερίου στη Γερμανία δρομολογεί η Γαλλία
«Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια δεν θα πέσουν σύντομα - αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει για πολύ καιρό» προειδοποίησε την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος θα συνεχιστούν.
«Στις δύσκολες περιόδους, πρέπει να μένουμε ενωμένοι» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, μιλώντας σε περίπου 150 άτομα στο Λιούμπεκ, στο πλαίσιο του «Διαλόγου με τους Πολίτες», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξάρτητης διαδρομής της Γερμανίας από τους εταίρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν θα αφεθεί κανείς αβοήθητος», τόνισε ο Σόλτς.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Σολτς δήλωσε προσηλωμένος στη συμπόρευση με εταίρους και συμμάχους.
«Είναι πάρα πολύ σοβαρές αυτές οι στιγμές και μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθος. Ένα λάθος σε αυτές τις συνθήκες θα ήταν τρομακτικό. Δεν υπάρχει για εμάς μοναχικός δρόμος», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται για το θέμα, ο καγκελάριος δήλωσε ότι θέλει πάντα «να κρατάει τα πόδια του στη γη» και ότι δεν καθορίζουν τις αποφάσεις του οι τίτλοι των εφημερίδων ή οι δημοσκοπήσεις.
«Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, υποστηρίζει ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το Βερολίνο αναμένει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και προετοιμάζεται για μια έλλειψη που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία της.
Τούτο δοθέντος είναι πιθανό η Γερμανία να ζητήσει από τη Γαλλία να της παραδώσει φυσικό αέριο, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Γερμανία.
«Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα ζητήσει να αλλάξει η κατεύθυνση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, μπορούμε να στείλουμε φυσικό αέριο για να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιες ποσότητες», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το Σάββατο, τέλος, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Εξ Αν Προβάνς η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανέφερε ότι το Παρίσι θα πρέπει να παραδώσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου του στο Βερολίνο.