ΚΟΣΜΟΣ

«Μαφία ελέγχει τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία»:Τι καταγγέλλει η απερχόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας

«Μαφία ελέγχει τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία»:Τι καταγγέλλει η απερχόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας
Το σημείο ελέγχου Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας - Τουρκίας AP Photo/Valentina Petrova

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μαφία που, όπως υποστηρίζει, ελέγχει τα κύρια συνοριακά περάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει η απερχόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, η «συμμορία» υπονομεύει τη διατροφική ασφάλεια και τα υποτιθέμενα κοινά δεδομένα στην εγχώρια αγορά του μπλοκ των «27».

Επί σειρά ετών το συνοριακό σημείο ελέγχου Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας ήταν διαβόητο ως το σημείο εισόδου των ναρκωτικών στην ΕΕ και παράνομων συναλλαγών.

Τώρα, οι «σταυροφόροι» κατά της διαφθοράς που ηγούνται μιας βραχύβιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης ρίχνουν φως στο πώς μια εγκληματική ομάδα - υπό προηγούμενες πολιτικές διοικήσεις - επέτρεψε να περάσουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων μέσα στην ΕΕ, χωρίς κατάλληλους ελέγχους.

Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πετκόφ να παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχοντας παραμείνει μόλις επτά μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο, ωστόσο οι σύμμαχοί του, οι οποίοι παραμένουν στην εξουσία, έχουν ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα το οργανωμένο έγκλημα στα σύνορα, ενόψει των πιθανών γενικών εκλογών στον φθινόπωρο.

Η συνδεδεμένη με τη μαφία διαφθορά στα βουλγαρικά σύνορα αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις αιτίες που η Βουλγαρία δεν έχει ενταχθεί ακόμη στη συνθήκη Σένγκεν.

Καταγγέλλοντας τις πρακτικές της μαφίας στα σύνορα και εκφράζοντας έμπρακτα την εναντίωσή της απέναντι στο Κρεμλίνο -με την πρόσφατη απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών και κατασκόπων- ο Πετκόφ προσπαθεί να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ίδιο και τις προηγούμενες διοικήσεις, οι οποίες συνδέονται και με τα δύο αυτά «αγκάθια» της πολιτικής της χώρας.

Η έρευνα της βουλγαρικής κυβέρνησης επικεντρώνεται σε μία ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, η οποία χρησιμοποιούσε την ισχύ της για να ελέγχει μονοπωλιακά ένα από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα προκειμένου να δημιουργήσει παράνομο εισόδημα και να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων στην ΕΕ που, υπό κανονικές συνθήκες, θα απορρίπτονταν ή θα καταστρέφονταν για ρυθμιστικούς λόγους.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ, δημοσίευσε εκτιμήσεις που υπολογίζουν την οικονομική ζημιά που προέρχεται από τη διαφθορά στο συνοριακό σημείο ελέγχου στα 2.500 ευρώ την ώρα — ή σχεδόν 22 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση, ο Βασίλεφ είπε ότι ουσιαστικά υπήρχε ένα «ιδιωτικό σύνορο» στο Καπιτάν Αντρέεβο για μια δεκαετία.

«Παίρνουμε αυτό το θέμα εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Χριστάνοφ. «Όχι μόνο για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά για τα παιδιά μας επίσης».

Πλέον η βουλγαρική κυβέρνηση έχει θέσει τον έλεγχο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου υπό τον έλεγχό της ζητώντας παράλληλα τη συμβολή ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών.

«Η κατάσταση στο Καπιτάν Αντρέεβο ήταν "κοινό μυστικό"», λέει στο Politico ένα μέλος της βουλγαρικής κυβέρνησης και του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή του Πετκόφ. «Στο παρελθόν όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ήθελε να μάθει, μέχρι επτά μήνες πριν».

Αναζητώντας εξωτερική υποστήριξη για την καταπολέμηση του πανίσχυρου ιστού της μαφίας στη χώρα τους, πολλοί Βούλγαροι υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος της διαφθοράς θα πρέπει να λάβει μια πανευρωπαϊκή απάντηση.

«Αυτά δεν είναι μόνο τα σύνορα της Βουλγαρίας, αυτά είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία των συνόρων είναι προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Μπατσιίσκι, μέλος του κοινοβουλίου. Η οικονομική ζημιά «δεν είναι μόνο για τον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης — επομένως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να σταματήσει αυτό το πρόβλημα».

Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ακολούθησαν μια σταθερά ήπια γραμμή για τη Βουλγαρία και απέφυγαν να γίνουν πολύ αυστηροί απέναντι στον σύμμαχό τους Μπορίσοφ.

Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν πρόσφατα «επείγον επιτόπιο έλεγχο» ως απάντηση στις ανησυχίες, αλλά ότι «προς το παρόν, η Επιτροπή δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι η δημόσια υγεία, η υγεία των ζώων ή των φυτών έχει τεθεί σε κίνδυνο».