Δεν φεύγει μόνος του ο Τζόνσον, στο χέρι των Τόρις να τον «ρίξουν»
Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον παρά τις συντονισμένες πιέσεις υπουργών του κατά την «απόβαση» στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και το μπαράζ παραιτήσεων από το κυβερνητικό σχήμα. Η σκυτάλη περνά πλέον στα χέρια της «Επιτροπής 1922» των Τόρις, η οποία καλείται την προσεχή εβδομάδα -υπό νέα σύνθεση- να αποφασίσει εάν θα ανοίξει το δρόμο σε νέα πρότασης μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού μέσω της αλλαγής του σχετικού εσωκομματικού κανονισμού. Ο Τζόνσον περνά την ίδια στιγμή στην αντεπίθεση και αποπέμπει τον Μάικλ Γκόουβ, εκ των επιφανέστερων στελεχών των Τόρις, τον οποίο πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλούν «φίδι»...
Δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν τον Τζόνσον ανυποχώρητο· φέρεται μάλιστα να είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ότι έχουν δύο επιλογές: Είτε να επικεντρωθούν το καλοκαίρι στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων της Βρετανίας, είτε να συμμετάσχουν σε μία «χαοτική αναμέτρηση» για την ηγεσία των Τόρις, με κίνδυνο νέων εκλογών και ήττας του Συντηρητικού Κόμματος.
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η πολιτική συντάκτρια του δικτύου ITV ανέφερε μέσω Twitter πως ο Τζόνσον «είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη, είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μία νέας ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Εναπόκειται στην «Επιτροπή 1922» -υπό νέα όμως σύνθεση- εάν θα ψηφίσει υπέρ αλλαγής κανονισμού που θα επιτρέψει μία νέα πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον. Και σε αυτή την περίπτωση δεν διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να «επιβιώσει».
Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και τις επιστολές απόσυρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ο Τζόνσον επιμένει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. «Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μία ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του. Επ' αυτού, τελευταίες πληροφορίες του ITV αναφέρουν, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ότι εάν ο Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα παραδώσει τα ηνία.
Διαβάστε επίσης
«Αντίστροφη μέτρηση» για τον Μπόρις Τζόνσον: Ποιοι οι πιθανότεροι διάδοχοι
Οι παραιτήσεις, το βράδυ της Τρίτης, των υπουργών Υγείας και Οικονομικών πυροδότησαν κύμα αποχωρήσεων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι θέλουν να αποχωρήσει ο Τζόνσον και αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνήσει, αλλά και την ακεραιότητά του.
Το ίδιο καταδεικνύει και δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.
«Απόβαση» υπουργών στην Ντάουνινγκ Στριτ
Στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης αντιπροσωπεία υπουργών για να καλέσει επίσημα τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προς όφελος της χώρας και της παράταξης των Τόρις. Στην πρωθυπουργική κατοικία έσπευσαν και υπουργοί που παραμένουν «πιστοί» στον Τζόνσον, ο οποίος ζυγίζει τις δυνάμεις του ενώπιον μίας νέας πρότασης μομφής που μπορεί να έλθει την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε τους υπουργούς καθέναν χωριστά και όχι ως αντιπροσωπεία, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να ανακαλούν τη νύχτα προ της παραίτησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν συνομίλησε με κάθε ένα από τα μέλη της κυβέρνησής της για να διαπιστώσει εάν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή τους στη δεύτερη ψηφοφορία για τη μάχη ηγεσίας.
Η Θάτσερ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, αλλά όχι με το απαιτούμενο ποσοστό. Όμως, εάν θεωρούσε ότι το να μην τους επιτρέψει να την αντιμετωπίσουν ως ομάδα θα μείωνε το θάρρος τους και θα έκαμπτε την αποφασιστικότητά τους, έκανε λάθος. Οι περισσότεροι της έδειξαν την «έξοδο», σχολιάζει ο Guardian, επισημαίνοντας πως ο Τζόνσον ακολουθεί τώρα την ίδια τακτική.
Στο στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τα επόμενα βήματα: Κάποιοι συνεργάτες του θεωρούν ότι πρέπει να επιμείνει, να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες υπουργούς και να δώσει τη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ άλλοι θεωρούν πως ο κύκλος έχει κλείσει και πιέζουν για ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ηνίων. Ο ίδιος ο Τζόνσον φαίνεται πλέον πως καταλήγει οριστικά στην πρώτη εκδοχή.
Της αντιπροσωπείας των πολέμιων του Τζόνσον ηγείται ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος και εξήλθε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως μετέδωσε το Sky News. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο διόρισε ο Τζόνσον υπουργό Οικονομικών μόλις το βράδυ της Τρίτης, καθώς και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ -η οποία και δήλωσε στον Τζόνσον πως πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με το BBC.
Αποπέμφθηκε το... «φίδι» Μάικλ Γκόουβ
Ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών με μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, αποπέμφθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, όπως μετέδωσε το BBC.
«Δεν μπορείς να έχεις ένα φίδι που δεν είναι μαζί σου σε κανένα από τα μεγάλα επιχειρήματα και μετά χαρούμενα να λέει στον Τύπο ότι ο αρχηγός πρέπει να φύγει» σχολίασε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο ίδιος ο Μάικλ Γκόουβ, όσο και ορισμένοι άλλοι υπουργοί, είχαν κατά πληροφορίες του Bloomberg ήδη διαμηνύσει πως θα αποχωρήσουν εάν ο Τζόνσον δεν υποβάλει άμεσα παραίτηση και επιμείνει να «αναμετρηθεί» σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.
O Γκόοουβ δεν μετείχε στην αντιπροσωπεία υπουργών που μετέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι έχει ήδη μεταφέρει τις θέσεις τους στον Μπόρις Τζόνσον.
Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα η πρόταση μομφής - Τα βήματα της «Επιτροπής 1922»
Ως προς τη διαδικασία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα πρόταση μομφής, καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς, συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει πρώτα στην εκλογή νέων μελών, προτού αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η «Επιτροπή 1922» θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα.
Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία. χρόνου.
Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα «Επιτροπή 1922» θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.
Διαβάστε αναλυτικά
Είναι κοντά το τέλος για τον Μπόρις Τζόνσον; Το μπαράζ παραιτήσεων και ο ρόλος της «Επιτροπής 1922»
«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Γι' αυτό επιταχύνουν [τη διαδικασία] των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.
Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Η εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον επέμεινε, πάντως, νωρίτερα σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη εάν τεθεί ξανά ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, και ως προς το εάν πιστεύει ότι θα «κερδίσει», απάντησε «ναι». Η ίδια δήλωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών» πρόκειται να αντικατασταθούν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έχουν παραιτηθεί από το βράδυ της Τρίτης, ενώ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των βουλευτών των Τόρις.
«Όχι, όχι, όχι»...
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμία πρόθεση να παραιτηθεί μιλώντας σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει την κυβέρνηση του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαφορά της κυβέρνησης του «με την αντιπολίτευση είναι ότι 'εμείς έχουμε σχέδιο ενώ αυτοί δεν έχουν'».
Παράλληλα υποστήριξε ότι απεχθάνεται «τον εκφοβισμό και την κατάχρηση εξουσίας οπουδήποτε συμβαίνει στο κοινοβούλιο. Είτε σ' αυτό το κόμμα είτε σε οποιοδήποτε άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλώντας τα γέλια και τα επιφωνήματα βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της βουλής των Κοινοτήτων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, ασκώντας του έντονη κριτική, τόνισε με νόημα πως είναι «η πρώτη φορά που βυθίζεται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».
Πριν από την εμφάνισή του ενώπιον έτερης κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα, ο Τζόνσον απέρριψε ξανά τις πιέσεις να παραιτηθεί. Ερωτηθείς, κατά την άφιξή του για προγραμματισμένη ακρόαση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι»...
Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».
Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προκήρυξη εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν», ανέφερε.