ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Κατά την έναρξη της συνάντησης, o Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το βέτο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία AP Photo/Susan Walsh

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, o Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το βέτο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί να για διασφαλίσει το άνοιγμα του διαδρόμου για τα σιτηρά, καθώς και για το ζήτημα του πετρελαίου, σε μια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνάντησή τους που πραγματοποιείται μετά από τόσο καιρό. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το ρόλο που διαδραμάτισε στο ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι η ατζέντα της Συνόδου είναι πολύ σημαντική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά.

Στη διάρκεια της συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της αγοράς F-16, ενώ μένει να φανεί εάν ο Τουρκος πρόεδρος θα θέσει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου -ζήτημα για το οποίο κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο τήρησε «σιγήν ιχθύος».

ΗΠΑ και Τουρκία κοντά σε συμφωνία για τα μαχητικά F-16

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται τώρα πρόθυμες να ικανοποιήσουν το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αφότου η Άγκυρα απέσυρε το βέτο στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία ανταλλάγματα προκειμένου να καμφθεί η άρνησή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής. Παράλληλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους αργά την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν έθεσε το θέμα των F-16 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ωστόσο, η Σελέστ Γουαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας ήταν ξεκάθαρη:

«Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times δήλωσαν ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα αμοιβαία συμφέροντα και των δύο χωρών. Αλλά το σχόλιο της Σελέστ Γουαλάντερ υποδηλώνει ότι το τουρκικό αίτημα για F-16 ήταν πιθανό να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ασαφές, ενώ η όποια απόφαση πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι η άρνηση στο θέμα αυτό του του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι απόλυτη.

Πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η πώληση των F-16 θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προτροπή της Τουρκίας να άρει το βέτο της στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που έλαβε σάρκα και οστά το βράδυ της Τρίτης.