Η Τουρκία ζητά από Σουηδία, Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που συνδέονται με PKK και Γκιουλενιστές
Ανανεώθηκε:
Την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και τον κύκλο των Γκιουλενιστών, των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, θα ζητήσει η Τουρκία από τη Σουηδία και την Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Σημειώνεται πως τις οργανώσεις αυτές η Άγκυρα τις θεωρεί «τρομοκρατικές».
Το αίτημα αυτό διατυπώνεται την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από την Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από την Σουηδία την έκδοση δέκα μελών του Fetö και ένδεκα μελών του PKK», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους.
Το Fetö είναι το ακρωνύμιο του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που υπήρξε μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμένει στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δηλώνει ότι τον θεωρεί, μεταξύ πολλών άλλων, υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Τι περιλαμβάνει το τριμερές μνημόνιο
Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο από τις διαπραγματεύσεις η Άγκυρα απέσπασε τις εξής δεσμεύσεις:
- Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία κατά της οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών ΡΚΚ και των παραφυάδων του.
- Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία σε θέματα της τρομοκρατίας «σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» (σ.σ. η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες τα μέλη του κουρδικού κινήματος και τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες).
- Λήψη συγκεκριμένων δράσεων για την έκδοση «τρομοκρατών» και σύναψη διμερών συμβάσεων για το θέμα - Επ' αυτού ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το μνημόνιο δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, αλλά περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.
- Δέσμευση για μη υποστήριξη της κουρδικής παράταξης PYD/YPG στη βόρεια Συρία.
- Άρση του εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενίσχυση της συνεργασίας.
- Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία με την Τουρκία στο τομές της αμυντικής βιομηχανίας.
- Εγκαθίδρυση μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
- Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων αυτών.