ΚΟΣΜΟΣ

Τα θαλάσσια σφουγγάρια της Νέας Ζηλανδίας «πεθαίνουν ανά εκατομμύρια» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τα θαλάσσια σφουγγάρια της Νέας Ζηλανδίας «πεθαίνουν ανά εκατομμύρια» λόγω της κλιματικής αλλαγής
Τα θαλάσσια σφουγγάρια συναντιούνται σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και υφές και παίζουν κρίσιμο ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα CNNi

Αποκαρδιωτικές εικόνες έρχονται από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίες δείχνουν εκατομμύρια κάποτε καφετιά θαλάσσια σφουγγάρια να υφίστανται λεύκανση, ένδειξη ότι πεθαίνουν, στη χειρότερη μαζική θανάτωση του είδους που έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη έρχεται εν μέσω της συνεχούς ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, μία τάση που οι επιστήμονες αποδίδουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εκπομπών αερίου.

Τον περασμένο Μάιο οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει χιλιάδες νεκρά σφουγγάρια, όμως νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η ζημιά ήταν ακόμη χειρότερη – εκατομμύρια σφουγγάρια –πιθανώς και δεκάδες εκατομμύρια- βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή Fiordland.

«Αυτή η περιοχή ήταν τόσο άφθονη και πλούσια σε θαλάσσια ζωή και ήταν σχεδόν σαν ένα λευκό νεκροταφείο όταν την ανακαλύψαμε, ήταν πραγματικά καταστροφικό και τραυματικό», είπε στο CNNi o Τζέιμς Μπελ, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο Βικτόρια της Νέας Ζηλανδίας.

Τα θαλάσσια σφουγγάρια συναντιούνται σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και υφές και παίζουν κρίσιμο ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε άλλα θαλάσσια ζώα όπως τα καβούρια, τα φύκια και τα ψάρια.

Η περασμένη χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί για τους ωκεανούς του πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ασκώντας τεράστια πρόσθετη πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η μαζική λεύκανση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι η χειρότερη στην ιστορία της χώραςCNNi

Φέτος, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υπέστη έξι μαζικές λευκάνσεις. Μελέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη λεύκανση των κοραλλιών σε πολλούς υφάλους.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θεωρείται τώρα ότι έχει χάσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό των κοραλλιών του λόγω της κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτες.

Τα θαλάσσια σφουγγάρια, όπως τα κοράλλια, επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ακραίες θερμοκρασίες των ωκεανών και γίνονται λευκά ως ένδειξη στρες πολύ υψηλές θερμοκρασίες.