Ο Φινλανδός πρόεδρος αμφιβάλλει ότι η διένεξη με την Τουρκία θα επιλυθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα
Ανανεώθηκε:
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστo διατηρεί τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η διένεξη με την Τουρκία όσον αφορά το αίτημα της χώρας του και της Σουηδίας για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα έχει επιλυθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο Σάουλι Νιινίστo κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, χθες Τρίτη (21/6) είπε ότι διατηρεί τις αμφιβολίες του για τη θέση της Τουρκίας και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη μεταβάλει τη θέση της, θεωρεί πρόοδο το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αιτήματα ένταξης στη συμμαχία στα μέσα του περασμένου Μαΐου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών. Η Άγκυρα επικαλείται το ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι υποστηρίζουν, όπως το βλέπει, «τρομοκρατικές οργανώσεις», ιδίως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Η Σύνοδος του NATO ξεκινά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τετάρτη 29η Ιουνίου.
Η ένταση που προκαλεί η τουρκική στάση, τέθηκε υπό συζήτηση επίσης κατά τη συνάντηση που είχαν ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες Τρίτη στο Παρίσι. Ο κ. Μακρόν τόνισε πως θέλει να υπάρξει σαφήνεια από την Τουρκία, κατά το Ελιζέ.
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντικη Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.
Επανέλαβε επίσης την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.