ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Η αποχή κρίνει αποτέλεσμα και περιθώριο ελιγμών για τον Μακρόν

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν, που τον Απρίλιο νίκησε στις προεδρικές εκλογές, ναι μεν θα έλθει πρώτος και στις αυριανές βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. AP Photo / Gonzalo Fuentes

Τον «εφιάλτη» της αποχής προσπαθεί να εξορκίσει η κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής (19/06) ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του «Εξαγώνου». Από το Σάββατο έχουν ψηφίσει ήδη οι εκλογείς από τις υπερπόντιες περιοχές (γαλλ. Domaines et Territoires D' Outre Mer / DOM - TOM) καθώς και οι γαλλόφωνοι του εξωτερικού, η ψήφος των οποίων έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αποχής, καθώς το ποσοστό όσων αποφάσισαν τελικά να μην ψηφίσουν στον πρώτο γύρο της Κυριακής 12 Ιουνίου έφθασε το 52,49%.

«Μπορούμε να φοβηθούμε ότι το ίδιο σενάριο θα συμβεί και την Κυριακή 19 του μηνός: το 2017, το 57,36% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στον δεύτερο γύρο, έναντι 51,3% μια εβδομάδα νωρίτερα», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου επισημαίνει εξάλλου, ότι «πριν από 21 χρόνια μόλις το 35,6% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές, ποσοστό σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι σήμερα».

«Το φαινόμενο της αποχής είναι μαζικό και διαρθρωτικό. Τα τελευταία εκλογικά γεγονότα το αποδεικνύουν: το 2019, σχεδόν το 50% των Γάλλων δεν ψήφισε στις ευρωεκλογές- το 2020, το 55,25% έμεινε στο σπίτι του για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών- το 2021, το 66,72% για τις περιφερειακές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι προεδρικές εκλογές, με 26,31% αποχή στον πρώτο γύρο και 28,01% στον δεύτερο γύρο (αν και τα ποσοστά είναι υψηλότερα από ό,τι το 2017). Κάθε φορά, πρόκειται για τα ίδια προφίλ, αυτά που βρίσκονται πιο μακριά από την πολιτική, δηλαδή: νέοι, μη πτυχιούχοι, εργάτες και υπάλληλοι», τονίζει - μεταξύ άλλων - ο αρθρογράφος της Le Monde, Αμπέλ Μεστρ.

«Πύρρειο νίκη» Μακρόν στο δεύτερο γύρο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κατά τα λοιπά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα με τις προηγούμενες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που τον Απρίλιο νίκησε στις προεδρικές εκλογές, ναι μεν θα έλθει πρώτος και στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. Με την αποχή να εκτιμάται σαφώς πάνω από το 50% και τους Γάλλους να εμφανίζονται πως θέλουν για τον Μακρόν τη συγκατοίκηση στα ανώτατα κλιμάκια του γαλλικού κράτους, αλλά όχι με τον Μελανσόν, αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από την αδιαφορία και την αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος.

Η εφημερίδα Le Figaro αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση το 70% των Γάλλων δεν επιθυμεί την απόλυτη πλειοψηφία για τον πρόεδρο, αλλά μόνο το 32% θα ήθελε να δει τον Μελανσόν στην πρωθυπουργία.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη σαφή πρόοδο της αριστερής συμμαχίας Λαϊκή Ένωση η οποία από τις συνολικά 577 έδρες, θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 179 και 225. Η παράταξη Μαζί της προεδρικής πλειοψηφίας θα λάβει μεταξύ 252 και 292, μόλις λίγο πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289), στο πιο ευνοϊκό σενάριο.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να λάβουν το λιγότερο 42 και το πολύ 62 έδρες και το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν μεταξύ 25 και 50.

Σύμφωνα τέλος με άλλη δημοσκόπηση, της OpinionWay-Kéa Partners για την εφημερίδα Les Echos, η αβεβαιότητα παραμένει πολύ έντονη με την παράταξη Μακρόν να λαμβάνει από 275 έως 305 έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης