ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κυβερνητική δυσαρέσκεια για την απόφαση που εμπόδισε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

«Σκανδαλώδη» χαρακτηρίσε την απόφαση του ΕΔΑΔ η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, καταφέρεται εκ νέου εναντίον της «σκανδαλώδους» απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης που καθήλωσε στο έδαφος αεροσκάφος που θα μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρουάντα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Telegraph.

«Ο αδιαφανής τρόπος που ενήργησε αυτό το δικαστήριο είναι σκανδαλώδης», είπε η κυρία Πατέλ, λίγα 24ωρα μετά την ακύρωση της πτήσης μισθωμένου αεροσκάφους προς την αφρικανική χώρα την Τρίτη, κατόπιν απόφασης του ΕΔΑΔ.

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αμφισβήτησε «τα κίνητρα» κι επέμεινε στην «έλλειψη διαφάνειας» του δικαστηρίου.

Με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να στέλνει αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία στη Ρουάντα, στην ανατολική Αφρική, 6.000 χιλιόμετρα και πλέον από το Λονδίνο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διατείνεται ότι θα φρενάρει τις παράνομες διελεύσεις της Μάγχης, που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ότι θα έθετε υπό έλεγχο τη μετανάστευση μετά το Brexit.

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από τον ΟΗΕ, είναι δημοφιλές στο εκλογικό ακροατήριο των Τόρις, κατά δημοσκοπήσεις, και ο κ. Τζόνσον ήθελε να υλοποιηθεί καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του μετά την πρόσφατη εσωκομματική ανταρσία που λίγο έλειψε να τον ανατρέψει.

Η εσπευσμένη παρέμβαση του ΕΔΑΔ οδήγησε ορισμένους στο Συντηρητικό κόμμα του κ. Τζόνσον να προτείνουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η νέα πολιτική για τη μετανάστευση, παρά τις επικρίσεις από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της αγγλικανικής εκκλησίας και ακόμη και του πρίγκιπα Κάρολου.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ είπε την Πέμπτη πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από τη Σύμβαση, ωστόσο ταυτόχρονα έκρινε πως το δικαστήριο του Στρασβούργου, αρμόδιο για την τήρησή της, υπερέβη τη δικαιοδοσία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης