Βρετανία: Πιστεύει στην ανατροπή της δικαστικής απόφασης για τη μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα
Πεπεισμένη ότι μπορεί να ανατρέψει τα κωλύματα και να απελάσει τους αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα, φαίνεται πως είναι η βρετανική κυβέρνηση μετά την παρέμβαση των Ευρωπαίων δικαστών που εμπόδισαν την πρώτη πτήση μόλις λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της το βράδυ της Τρίτης, 14 Ιουνίου.
Η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προσφυγών σε δικαστήρια του Λονδίνου και πίστευε ότι ήταν έτοιμη να απελάσει τους πρώτους μετανάστες με πτήση τσάρτερ στην Ρουάντα προτού παρέμβει με απόφασή του την τελευταία στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις, πολιτικοί αντίπαλοι και θρησκευτικοί ηγέτες είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι διεξάγει μια «απάνθρωπη» μάχη κατά των αιτούντων άσυλο.
Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Θριζ Κόφι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ότι η κυβέρνηση εξεπλάγη από την παρέμβαση του ΕΔΑΔ, αλλά ήδη ετοιμάζει την επόμενη πτήση.
«Έχουμε ακόμη προφανώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απόφαση, να αποφασίσουμε τα επόμενα νομικά βήματα, αλλά και να προετοιμάσουμε την επόμενη πτήση», σημείωσε.
«Οι μόνοι που ωφελούνται πραγματικά από αυτό είναι οι διακινητές, οι οποίοι, ειλικρινά, όπως σπρώχνουν τις βάρκες στα ανοιχτά, δεν νοιάζονται πραγματικά αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Η Βρετανία σύναψε συμφωνία με την Ρουάντα τον Απρίλιο για να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής σε μια, σύμφωνα με το Λονδίνο, προσπάθεια να ανακόψει τη ροή μεταναστών, οι οποίοι αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου του Στενού της Μάγχης για να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε την πολιτική αυτή «καταστροφική», ενώ όλη η ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας την καταδίκασε ως ανήθικη και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο διάδοχος του θρόνου, είχε κατ' ιδίαν περιγράψει το σχέδιο αυτό ως «αποκρουστικό».
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα αποθαρρυνθεί.
Ερωτηθείς πριν από την καθήλωση της πτήσης μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αν η Βρετανία μπορεί να αποσύρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Είναι σίγουρο ότι (...) ο νομικός κόσμος είναι πολύ καλός στο να επιλέγει τρόπους για να προσπαθήσει να σταματήσει την κυβέρνηση να τηρήσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ένας λογικός νόμος. (...) Θα χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιους νόμους για να βοηθηθούμε καθώς προχωράμε; Μπορεί να γίνει και όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται υπό διαρκή εξέταση».
Η Κόφι σημείωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να αλλάξει την σχέση της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζω καμία απόφαση ή έστω κάποιους υπαινιγμούς για αυτό», είπε.
Η κυβέρνηση της Ρουάντας δήλωσε ότι δεν την αποθαρρύνει η εξέλιξη αυτή και ότι εξακολουθεί να είναι πλήρως δεσμευμένη στο σχέδιο.
«Η Ρουάντα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους μετανάστες όταν τελικά φτάσουν και να τους προσφέρει ασφάλεια και ευκαιρίες στη χώρα μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Γιολάντε Μακόλο στο Reuters.